Les persones grans amb estudis superiors viuen més i millor

Un estudi comprova les desigualtats de la qualitat de vida de la població major de 65 anys

26 enero 2018 11:37 | Actualizado a 26 enero 2018 11:47
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’increment de l’esperança de vida ha vingut acompanyat d’un augment de la població major de 65 anys, que a Espanya representa gairebé el 20% del total i que es preveu es duplicarà en les pròximes dècades.

Mentre els països europeus sospesen mesures per reestructurar els seus sistemes de pensions, habitualment en forma d’augment de l’edat de jubilació, estudis científics com el que acaba de publicar el Grup de Recerca en Determinants Socials de la Salut i Canvi Demogràfic de la Universitat del País Basc (UPB/EHU) juntament amb el Centre d’Estudis Demogràfics de la UAB a la revista Gaceta Sanitaria pretenen incloure nous elements en aquest debat. 

Després d’analitzar les dades de la població espanyola major de 65 anys el 2012, han comprovat que existeixen desigualtats socials en l’esperança de vida segons el nivell d’estudis i el sexe.

Les persones de major nivell d’estudis viuen més anys, més anys en bona salut i menys amb un pitjor estat de salut que les persones de menor nivell d’estudis. 

Els resultats revelen que l’esperança de vida de la població espanyola major de 65 anys augmenta a mesura que ho fa el seu nivell d’estudis, passant dels 18,2 anys en els homes i els 22,4 en les dones amb estudis primaris als 20,4 anys en els homes i els 24,7 en les dones amb estudis universitaris.

Viure més i millor?

L’estudi també ha volgut analitzar la qualitat de l’esperança de vida. Els homes amb estudis superiors viuen 4,5 anys més amb bona salut que els que compten amb estudis primaris o inferiors.

Una diferència encara més àmplia en el cas de les dones, ja que les que tenen estudis universitaris viuen el doble d’anys amb bona salut que les que tenen estudis primaris.

Comentarios
Multimedia Diari