Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Una dècada de caramelles a Llorenç del Penedès

    La Societat Coral El Gotim de celebra l’aniversari amb el seu primer casset i una actuació de Diumenge de Pasqua per al record

    01 abril 2024 11:50 | Actualizado a 01 abril 2024 11:59
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Diumenge de Pasqua és sinònim de caramelles, una tradició musical i coral lligada a aquestes dates i que a Llorenç del Penedès es manté viva gràcies a la Coral Harmonia, la Coral Infantil Rossinyols i la Societat Coral El Gotim, que enguany celebra el 10è aniversari.

    «La idea va sortir en una nit al pub del poble. Dos o tres van anar a buscar a la Roser Esteban, li van dir que volien fer una coral i que com ho veia per dirigir-nos», rememora Martí Palau, un dels membres d’aquest cor masculí.

    «Ella va dir que sí –prossegueix–, suposo que sospitant que l’endemà ningú se’n recordaria, però deu anys després estem aquí». Al principi eren uns 12, però de mica en mica van anar guanyant adeptes i ara ronden els 40 membres.

    «El nombre d’integrants va canviant anualment per la disponibilitat de cada persona. Enguany, hem buscat reforços per poder lluir al màxim en el 10è aniversari», explica Palau.

    El cor de Llorenç opta als Premis Josep Anselm Clavé com a ‘Millors Caramelles del 2023’

    La Societat Coral El Gotim és hereva de la Societat Coral El Raïm, un cor masculí local que va desaparèixer fa més de 25 anys. Palau relata que alguns dels caramellaires d’El Gotim són nets o besnets de l’anterior coral d’homes de Llorenç i van voler retre’ls homenatge.

    De fet, des d’El Gotim subratllen que aquest cor va ser molt especial per al poble, ja que va sorgir després de la Guerra Civil i va servir per unir persones dels dos bàndols. «Nosaltres també ho hem heretat, som persones de perfil divers, però que un cop estem sota l’uniforme d’El Gotim, tots som el mateix». D’altra banda, asseguren que van saber trobar el nom de la seva coral de seguida, ja que el gotim és un element molt identificatiu de la vinya.

    Així, la Coral Harmonia i la Coral Infantil Rossinyols han mantingut la tradició de les caramelles al municipi, i El Gotim s’hi va sumar el 2014, recuperant aquest «Cor Clavé» que hi havia hagut a Llorenç del Penedès.

    Caramelles amb caràcter

    Els integrants d’aquesta colla es caracteritzen per interpretar un repertori popular, i portar un vestuari i una indumentària tradicional amb els pantalons de pana, l’armilla negra, les espardenyes, les mitges altes i la barretina musca. «Podríem dir que és tot una mica carrincló, però ho barregem amb un punt de morro i creiem que és el que fem més bé», apunta Palau.

    Es defineixen com «una broma que ens prenem molt seriosament», perquè, tot i que els agradi passar-s’ho bé, sempre ho fan amb respecte cap a la tradició.

    «Ho vivim amb molta il·lusió, però sabent les nostres limitacions», destaca el membre d’El Gotim, qui també comenta, entre riures, una anècdota que confirma «el nivell musical» de l’agrupació: «Un cop en un assaig hi va haver una persona que va preguntar a la directora què volia dir aquell ‘hashtag’ que hi havia a la partitura, assenyalant un dels sostinguts en una nota».

    Els membres d’El Gotim porten la barretina musca, un element típic del Camp de Tarragona

    Tot i que han cantat en diferents actes al municipi i també han fet sortides a altres indrets de la península, el que és «innegociable» és la jornada de caramelles del Diumenge de Pasqua a Llorenç.

    I enguany, aquesta data també ha servit per celebrar que han estat seleccionats als Premis Josep Anselm Clavé del Cant Coral a Catalunya com a ‘Millors Caramelles de 2023’, juntament amb les de Begues (Baix Llobregat) i Sant Julià de Vilatorta (Osona).

    «Quan ho vam veure no ens en sabíem a venir. Al final, guanyem o no, és una gratificació valorar la feina que fem –reconeix Palau–. Però si guanyem, farem alguna animalada de l’alçada del campanar, que és el que es mereix un premi d’aquest caràcter».

    De moment, per celebrar els 10 anys de vida han organitzat diferents actes i també han publicat el seu primer treball discogràfic, sota el títol Grans èxits d’avui i d’antes.

    «Per l’aniversari vam començar cantant nadales pels carrers del poble i vam organitzar la primera edició del Caga Burro. Per les caramelles hem enregistrat un casset i farem més actes en aquest 10è aniversari, tot i que encara no podem avançar esdeveniments».

    Tot i que, segons apunten, el món de les caramelles en l’actualitat no està en la seva «màxima esplendor», sembla que a Llorenç del Penedès la tradició gaudeix de bona salut.

    «És el moment de ressorgir, de sentir aquesta estima per una cultura pròpia i de donar-li un nou impuls», recalca Palau, qui conclou: «No aprendrem a cantar, continuarem defensant-nos amb el nivell que tenim, amb tota l’estima cap a la Societat Coral El Gotim i desitjant que visqui molts anys».

    Comentarios
    Multimedia Diari