Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    L’Escola Sant Ramon del Pla de Santa Maria ‘Busca Pagès!’ i aconsegueix trobar 25

    Els alumnes han fet un retrat de l’agricultura i la seva evolució amb entrevistes a 15 cases de pagès del municipi

    11 marzo 2024 10:49 | Actualizado a 12 marzo 2024 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Un carro de pagès, manllevat del Museu de l’Agricultura del recinte de la Fàbrica del Pla de Santa Maria, exposat a la porta de la Sala Parroquial, era l’element del passat agrícola que donava la benvinguda als planencs per assistir a l’acte de cloenda de l’acurat treball de camp fet pels alumnes de l’escola Sant Ramon del municipi, titulat ‘Es busca pagès!’, dins del programa ‘Hem deixat petjada’, que el centre escolar impulsa des del curs 2021-2022.

    En l’acte celebrat, d’entrada ja s’intuïa que el fil conductor era posar en valor la pagesia, aquest sector primari tan valuós, i alhora sovint devaluat, per les polítiques agràries. A l’escenari de la sala, estris i materials propis d’aquells camperols «que llauraven amb mula, segaven amb la falç i ara seguen amb maquinària equipada amb GPS», com destacava un dels pagesos, en clara referència a la mecanització del camp.

    Una mecanització que comporta fortes inversions que, com es va fer palès, són costoses d’amortitzar «per la precarietat de preus i la competència d’altres mercats estrangers mal regulats» que posen en perill la continuïtat generacional del desencisat sector primari, «decisiu en el factor alimentari i en el sosteniment del territori», com van coincidir la totalitat dels pagesos, veterans i joves, (hi havia el més veterà, en Joan Balañá, de 95 anys i el més jove, en Marc Solé, de 14) enquestats pels escolars. Alumnes, nois i noies, amb l’ajut de diapositives, van anar desgranant els renoms de les cases, corresponents a un total de 25 pagesos de totes les edats, deturant-se en els diferents conreus. Famílies de les quals es comptabilitza fins a cinc generacions dedicades al camp, segons es desprèn de la recerca dels escolars del Col·legi Sant Ramon, tal com recull l’audiovisual en què aquests pagesos expliquen les seves vicissituds, entre ells, actuals generacions que fins i tot disposen de titulació en estudis superiors i universitaris, però «amants de l’agricultura», a la que esmercen els seus esforços amb passió.

    El recull dels joves escolars, arran d’aquesta recerca treballada amb molt entusiasme, sota el guiatge dels docents del centre educatiu, és una bona aportació com a retrat dels conreus del Pla de Santa Maria i la seva evolució. Cereals, vinya, oliveres, ametllers, avellaners, fruiters...els problemes per la sequera, «és corprenedor veure com moren de set els arbres centenaris», esmentava algun pagès; la perforació de pous cercant aqüífers i les dificultats per «gestionar la paperassa que demana les administracions».

    L’ajuda del voluntariat

    La directora de l’Escola Sant Ramon, Assumpció Montserrat, ha volgut destacar l’ajuda del voluntariat que «ha fet possible aquest exitós projecte», amb agraïment exprés a l’Anna M Estallo, Rita Montcusí, Ramon Ferre, Antonio Tocado i Josep M Canela,100seSon Produccions, Instal·lacions Anton Montserrat, Pintures Baldric i el suport de l’Ajuntament. En l’acte hi van assistir diferents representants dels departaments d’Educació i també d’Acció Climàtica. L’alcalde del Pla de Santa Maria Josep Silvestre, va lliurar un obsequi a cadascun dels pagesos enquestats i una il·lustració de Rita Montcusi. En els seus parlaments, tots van coincidir en elogiar la qualitat i valor d’aquest treball de recerca que ajuda als més joves a conèixer «d’on venim per saber cap a on anem» i per posar en valor la pagesia en general.

    Comentarios
    Multimedia Diari