L’Ametlla de Mar i la Ràpita posen en marxa projectes de turisme pesquer

S’oferirà als visitants una ruta senyalitzada amb la història pesquera de la població i visites guiades a la llotja 

09 diciembre 2018 16:23 | Actualizado a 11 diciembre 2018 11:07
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Ametlla de Mar i Sant Carles de la Ràpita han posat en marxa respectius projectes de turisme pesquer finançats pel Grup d’Acció Local Pesquer (GALP). L’objectiu en ambdós casos és posar en valor, reforçar i difondre la llarga i destacada tradició pesquera d’aquests dos municipis ebrencs i convertir-ho en actiu turístic.

En el cas de l’Ametlla de Mar, ja s’han instal·lat 19 plafons en un recorregut que conforma una ruta des del centre del poble fins al port. En ells, s’hi explica els orígens pesquers del municipi, el seu escar («varadero») i la llotja, les arts i tècniques de la pesca de palangre i nansa, pesca de tresmall, d’encerclament i d’arrossegament, etcètera. Així per exemple, es pot conèixer com Baptista Gallart Gafarelo arribà amb l’embarcació de pesca i s’establí com el primer colon de la zona de l’Ametlla, la qual encara pertanyia al municipi del Perelló, com funciona l’escar (un grua de varada la qual, mitjançant unes eslingues, aixeca un vaixell i el transporta per deixar-lo en sec) o quin aspecte tenen les diferents xarxes i arts pesqueres.

«És una eina senzilla perquè es puguen fer passejades tot coneixent la història del nostre poble i promovent un turisme vinculat a la tradició pesquera», explica al Diari l’alcalde de l’Ametlla de Mar, Jordi Gaseni. «A l’estiu s’oferiran visites i sortides per aquests punts, i alhora també repartirem fulletons per qui vulga fer la passejada de forma lliure».

Gaseni explica que als plafons també s’han inclòs moltes fotografies de principis del segle XX, per poder oferir la imatge d’un indret concret cent anys endarrera. La iniciativa ha comptat amb la col·laboració de la Confraria de Pescadors del municipi, que ha contribuït especialment en els continguts relacionats amb la pesca.

També la Ràpita es troba treballant en un altre projecte de turisme pesquer que es podrà aplicar en altres municipis catalans. Es tracta del Pla estratègic per impulsar el turisme pesquer a la Confraria de Pescadors Verge del Carme, desenvolupat per la mateixa confraria. 
«Des de la seua inauguració, el 2003, vam pensar que la llotja havia de ser un espai també per rebre visites. Enguany finalment ens hem decidit», explica el secretari de la Confraria de Pescadors, Joan Balagué. «Però més que per fer visites lliures, voldríem fer-les de forma més estructurada i també al port, i amb suports audiovisuals, per donar informació al turista i que conegue una mica més el món de la pesca».
En aquest sentit també estudien poder oferir tastos gastronòmics i vincular-les amb l’oferta del Museu de la Mar de l’Ebre.

Punts Instagramers

L’Àrea de Turisme de l’Ametlla de Mar també ha estrenat punts ‘instagramers’ per potenciar les vistes panoràmiques de l’Ametlla de Mar. Són uns plafons amb la informació del compte @turismeametllademar (que compta amb 26.000 seguidors) i l’etiqueta oficial de la població a Instagram. L’objectiu és aconseguir que els turistes fotografiïn els actius més importants i les estampes més emblemàtiques d’aquesta població i els comparteixin en aquesta popular xarxa social, mencionant correctament l’Àrea de Turisme. La plaça del Barco, al carrer Cristòfol Colom i al carrer Miramar, són alguns dels punts. La iniciativa també ha estat finançada per l’Ajuntament de la Cala i els ajuts del GALP Mar de l’Ebre. 

Comentarios
Multimedia Diari