Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Quinze dies amb cabals alts al tram final del riu Ebre

    La recuperació comporta beneficis ambientals i ajuda sectors com l’aqüicultura o la pesca

    11 marzo 2024 17:57 | Actualizado a 12 marzo 2024 07:00
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    El tram final de l’Ebre suma ja 15 dies de cabals més alts de l’habitual, entre els 800 i els 1.000 metres cúbics per segon al seu pas per Tortosa. Les continuades borrasques que han afectat la península ibèrica, l’última la denominada Mònica aquest passat cap de setmana, han fet que les reserves de la conca de l’Ebre hagin pujat de forma espectacular, fins a situar el pantà de Mequinensa, el més gran de la conca i el de referència per al tram final, entre el 93 i el 95 per cent de la seva capacitat, amb 1.283 hectòmetres cúbics d’aigua embassada.

    Aquests quinze dies amb cabals alts (tot i que no extraordinaris) són una molt bona notícia per a la salut ambiental del tram final de l’Ebre, que durant bona part dels anys 2022 i 2023 va arrossegar una important sequera. Durant mesos el tram final del riu va disposar d’un cabal de només 80 metres cúbics per segon, el mínim ecològic establert per llei. I a l’estiu es van decretar restriccions del 50 per cent per al regadiu als arrossaires del Delta, per falta de reserves. A finals del passat mes d’octubre, Mequinensa es trobava només al 29 per cent de la seva capacitat.

    A finals de febrer, el cabal a Tortosa era de 160 metres cúbics per segon. El passat dia 26 es va començar a desembassar aigua des dels pantans de Mequinensa-Riba-roja i Flix, i des de llavors no s’ha baixat pràcticament dels 800.

    Les previsions de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) són mantenir aquests cabals almenys en els pròxims cinc dies, segons el Sistema Automàtic d’Informació Hidroglògica (SAIH Ebro).

    Amenaces i beneficis

    Davant d’aquesta recuperació, en les darreres setmanes s’han succeït les propostes per fer una interconnexió de xarxes entre l’Ebre i Barcelona, apuntant que el riu «tira aigua al mar» mentre l’àrea metropolitana pateix la seva pitjor sequera. Unes afirmacions i propostes que topen amb el rebuig frontal d’ajuntaments i institucions de les Terres de l’Ebre, i en especial de la Plataforma en Defensa de l’Ebre (PDE), que aquest divendres prepara una assemblea general en la que es podrien anunciar mobilitzacions.

    Des del moviment social recorden que el riu Ebre necessita cabals suficients per mantenir el seu bon estat ecològic. L’aigua arrossega també sediments, necessaris al seu torn per mantenir un Delta afectat per la regressió, la subsidència i el canvi climàtic. L’aigua dolça que arriba des del riu al Delta i el mar és també beneficiosa per activitats com la pesca, l’aqüicultura a les badies del Fangar i els Alfacs o el marisqueig.

    Comentarios
    Multimedia Diari