'Coopera amb Reus': El quart món, vist de prop

'Coopera amb Reus' és un camp de treball, format per 22 joves, que té com a objectiu millorar les condicions de vida dels col·lectius en risc d'exclusió social

19 mayo 2017 22:11 | Actualizado a 22 mayo 2017 14:46
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Paquita fa més de 15 anys que no ha reformat casa seva. El seu temps el fa servir per cuidar el seu marit que, a més de patir pèrdues de memòria, arrossega una depressió des de fa anys. A més, la medicació li provoca importants pujades de sucre, per la qual cosa necessita més atencions.

«Aquesta setmana he hagut de trucar a l’ambulància fins a dues vegades», explica la Paquita. Ara, un grup de 9 joves de diversos indrets de Catalunya s’han unit per destinar el seu temps i la seva energia a donar un millor aspecte al domicili familiar.

Isabel, la cunyada de la Paquita, va ser qui ho va posar tot en marxa: «Uns veïns em van avisar d’un fort olor procedent de la casa del meu germà. Feia molt de temps que no el veia, però quan vaig veure el mal estat en què es trobava el domicili, vaig trucar als Serveis Socials», explica.

Arran d’aquesta trucada, els Serveis Socials van visitar el domicili i, després de comprovar les condicions de l’habitatge, van proposar a la família rebre l’ajuda d’un grup de joves del camp de treball ‘Coopera amb Reus’.

Paquita acceptà i gràcies a ells estan «tirant endavant». «Han pintat, han rascat i han aconseguit millorar la casa. Quan marxin els trobaré a faltar», confessa.

‘Pintant il·lusions’

Cristina Hernández té setze anys i és de Barcelona. Cursa primer de batxillerat i enguany s’estrena en el món del treball social. La setmana passada va conèixer la Paquita, i avui ja l’acompanya a fer la compra o anar a la farmàcia. «És un treball molt gratificant, i la creació d’un vincle afectiu és inevitable», explica.

El repte és millorar les condicions de vida de la Paquita i el seu marit a través de la rehabilitació del seu habitatge. La propietària està encantada amb l’ajuda de les joves. «Han pintat la cuina, el menjador i dues habitacions més», explica amb un somriure.

Com la Cristina, vuit joves més destinen la seva energia a fer que aquesta família sigui una mica més feliç. En total són 22 adolescents, d’entre 14 a 17 anys, que formen part del camp de treball social ‘Coopera amb Reus’, organitzat per la Fundació Escolta Josep Carol.

L’objectiu és millorar les condicions dels domicilis que els Serveis Socials de l’Ajuntament de Reus consideren que més ho necessiten i, mitjançant la reivindicació de l’habitatge digne, fomentar la presa de consciència dels valors de solidaritat, la participació ciutadana i l’acció comunitària.

La satisfacció dels voluntaris és evident. «Els veus que entren amb una cara i marxen amb una altra», explica l’educadora social de l’Ajuntament de Reus, Teresa Barceló. «Fan molt bona feina i, a més, activen a les famílies. No és qüestió de pintar parets, sinó de pintar il·lusions», afegeix.

En aquest sentit, el director general de Joventut, Toni Reig, confessa haver vist com una dona que no sortia mai de casa va començar a fer-ho després de rebre l’ajuda d’un grup de joves. «No només el van ajudar a millorar el seu domicili, sinó també a recuperar-se».

A punt de finalitzar les dues setmanes de treball, Isabel assegura que l’habitatge ha millorat substancialment. «Les parets abans eren de color negre, i ara ja tornen a estar blanques», explica. Paquita, per la seva banda, i una mica més feliç amb les reformes, reconeix que aquests joves l’han ajudat com ningú. «Els trobaré a faltar. Han treballat moltíssim», declara.

Comentarios
Multimedia Diari