La Generalitat promet ajudes per garantir la viabilitat de l’avellana

La consellera del Departament d’Agricultura, Teresa Jordà, adverteix que els recursos econòmics, que arribarien el 2019, no seran per «apagar focs» sinó per ajudar els productors a poder viure del cultiu d’aquest fruit sec

20 noviembre 2018 11:15 | Actualizado a 22 noviembre 2018 10:33
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament d’Agricultura de la Generalitat treballa en l’elaboració d’un pla estratègic d’ajudes econòmiques específic per al sector de l’avellana. Davant de la constant davallada del preu d’aquest fruit sec, de la caiguda d’hectàrees de producció, del descens de la collita i de l’envelliment dels productors, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa la maquinària necessària per dotar de recursos econòmics el sector de l’avellana per garantir el seu futur.

Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, ho va anunciar, ahir, en l’acte de presentació del ‘Pla Estratègic per a la valorització de l’avellana’, que va tenir lloc a l’Estació Enològica de Reus.

La responsable del departament va reconèixer que aquest «ha sigut un mal any» i que és conscient que la situació «és molt complexa». Tot i que la titular d‘Agricultura no va donar detalls de la partida pressupostària que s’hi destinarà, sí que va subratllar que els recursos econòmics, que arribaran el 2019, no han de servir per «apagar focs» ni per «pal·liar» les pèrdues referents a la caiguda de la producció o contrarestar el descens dels preus, sinó que han d’«ajudar» als productors a viure de l’avellana.

De fet, Unió de Pagesos ja fa temps que demana que l’administració pública s’impliqui en la crítica situació d’un sector que perd hectàrees de producció, que pateix per la destrossa de la collita  a causa de les males condicions climatològiques, que veu com els preus es desplomen i que està afectat per un relleu generacional que no va al ritme necessari per assegurar el futur de les plantacions d’avellaners al Camp de Tarragona (el 65% dels productors d’avellana del territori són majors de 55 anys) i aquesta situació s’ha de «revertir», segons Jordà.

El sindicat agrícola s’ha reunit amb el govern català i amb l’espanyol sense obtenir solucions clares al problema. I, ara, la Generalitat planteja que una part dels pressupostos es destini a ajudar els pagesos que s’hi dediquen.

Garantir la viabilitat de l’avellana

I en aquesta línia, també s’ha centrat ‘El Pla Estratègic per a la valorització de l’avellana’, que proposa 37 accions per millorar la situació del sector de l’avellana a partir de 4 eixos. Jaume Salvat,  professor del departament de Geografia de la URV i artífex del projecte, va explicar que aquest es basa en 4 eixos: el producte, el territori, el consum i la gestió.

I, Àngel Xifré, director dels serveis territorials d’Agricultura a Tarragona, va explicar que el document ha de servir per «recuperar l’autoestima» del territori.

El pla no proposa una diagnosi exhaustiva sobre la situació del sector de l’avellana, però sí que confirma la tendència que els productors ja fa anys que han identificat. Per això, Jordà, que va posar l’accent en la qualitat i la singularitat del producte, va assenyalar que cal millorar la transparència dels mercats, proposar elements de comercialització potents i fer promoció del producte, entre altres, «perquè si no, no millorarem».

Comentarios
Multimedia Diari