Una Baixada de Misericòrdia ‘particular’

L’honor de participar en la Baixada. Una vintena de persones acompanyaran enguany el Ball de Diables com a diables particulars

20 septiembre 2018 15:54 | Actualizado a 20 septiembre 2018 16:01
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Cada any, el Ball de Diables de Reus dóna l’oportunitat a tothom qui ho vulgui de participar en la Baixada al santuari. Segons el cap de colla dels diables, Roger de la Cruz, «només cal ser major d’edat, passar un curs on expliquem de manera pràctica les mesures de seguretat, i tenir vestit de diable del model Baix Camp, la massa, el civader i els estris necessaris». Assegura que «ajudem a trobar vestits a qui no en tingui». L’altre requisit, si no s’és soci de l’entitat, «és pagar la pirotècnia». Enguany, De la Cruz calcula que el cost és de 60 euros. 

«A la persona que no ha baixat mai, primer li ensenyen com ho ha de fer, quines mesures de seguretat ha de tenir i quines precauciones prendre per no fer mal a ningú». La Dolors Cherta és una assídua de la Baixada de Misericòrdia com a diable particular.   «Els primers anys baixava esporàdicament amb vestits que em deixaven, i l’any 2004 vaig estrenar el meu propi vestit». Recorda i explica que «tenint una botiga i treballant no puc fer de diable quan tots fan de diables, perquè quan ells surten jo he de treballar».

Per a la Dolors Cherta, «el foc i la Festa Major de Misericòrdia ho és tot, m’agrada el soroll i m’encanta l’olor de pólvora, i la Mare de Déu de Misericòrdia també ho és tot per mi». Assegura que pot arribar a cremar «entre 70 i 80 carretilles perfectament». Per ella, el moment culminant és «quan tots els diables ens col·loquem davant del santuari i fem l’encesa principal. És quan en gaudeixo més», confessa.

Primera vegada

«Participar en la Baixada és tot un honor», explica la periodista Sílvia Sagalà, que enguany la farà per primer cop. «Per qüestions de feina fa molts anys que visc la festa des de fora, explicant-la. No vivint-la. I sempre em tocava entrevistar el Roger per Misericòrdia. Un any em va dir que, quan deixés la televisió, em trucaria per convidar-me a la Baixada. I dit i fet». 

La Sílvia explica que «m’agrada molt el foc, però em fa respecte». Amb tot, assegura que ja ha tingut d‘altres experiències, amb la Cabra, i que «sota el vestit adequat, tot es veu més segur». De fet, assegura que «podré veure la carretillada des de primera fila, perquè amb el vestit posat no em farà pas cap respecte». 

Qui repeteix, enguany, a la Baixada, és el Marià Gil, que durant 17 anys ha dirigit, com a Capità Manaies, els Armats de la Sang de Reus. El Marià va fer la baixada per primer cop l’any 2016, i assegura que repeteix «perquè m’agrada.  Va ser una experiència molt bonica, perquè és un dels actes més bonics de la Festa Major». Diu que l’any passat «no vaig poder per motius laborals, però enguany m’ho he pogut manegar i ho he parlat amb el cap de colla del Ball de Diables i la faré». 

Per Marià Gil, la millor sensació durant la Baixada «és el moment en què coincidim tots amb les carretilles enceses. Sota les espurnes. El moment de l’arribada al santuari té la seva particularitat, però durant el trajecte, a qui li agrada el foc i els espetecs, ser sota la pluja de foc és emocionant».

Assegura que encara no s’ha plantejat si la Baixada serà una fita anual o no però destaca que «vull formar part de la Festa Major des d’una segona línia». Això sí, encoratja «a tots els qui no són diables a fer-la. Almenys cal viure-la un cop a la vida».  

«18 de Reus i dos de fora vila»

Enguany són 20 els diables particulars que faran la Baixada. El Roger de la Cruz assegura que «tots ells tenen una persona de referència de la colla que els assessora i els acompanya. Sobretot al principi de la Baixada, on hi haurà 90 diables amb 60 carretilles cadascun». 
Si en els darrers anys hi havia hagut molta participació de diables d’altres municipis amb tradició pirotècnica, enguany s’ha volgut donar prioritat a la gent de Reus. De fet, 18 dels 20 particulars són de la ciutat. 

Comentarios
Multimedia Diari