Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà farà una inversió de futur a les depuradores

Substituiran els quadres elèctrics per un de control motor a Montblanc i a l’Espluga de Francolí aquest 2023

| Actualizado a 06 enero 2023 23:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consell Comarcal de la Conca de Barberà, entitat que gestiona les depuradores de Montblanc i l’Espluga de Francolí, farà una inversió important en aquestes dues instal·lacions aquest any. Durant tot el 2023 està previst que es tiri endavant la substitució dels dos quadres elèctrics per un quadre de control motor. Es tracta d’una inversió costos econòmicament, però molt rellevant pel bon funcionament.

La Mireia Palau, tècnica del servei de Medi Ambient, explica que «es tracta d’una instal·lació que ja es duu a terme a les indústries. Consisteix a agrupar les alimentacions i els accionaments per controlar l’arrancada i el funcionament de tots els motors implicats en la depuradora». A més un altre dels avantatges que té tot això és que es pot programar el seu funcionament. Palau comenta que la depuradora de Montblanc es va construir l’any 2004 i es va posar en funcionament el 2005. Això fa que ja tingui uns anys, i el material elèctric ha quedat antiquat, obsolet. La de l’Espluga també està obsoleta, però a més té cinc armaris elèctrics d’una única porta, on s’ubica tot l’aparellatge elèctric, electrònic i de control de motors i sondes. Durant tot aquest s’han hagut de fer canvis, i per aquest motiu ara necessitaven un control electromecànic, que funciona de forma electrònica.

El cost de tot això és d’uns 300.000 euros: la substitució que es farà a l’Espluga costarà 277.634,68 euros, mentre que la de Montblanc de 355.792,46 euros. Mireia Palau diu que «són actualitzacions que s’han de fer, perquè si no es va degradant perquè no pots fer canvis». A més, afegia que «es tracta d’una bona inversió, posa al dia les instal·lacions, i es pensa en el futur».

Ara s’està pendent de l’aprovació definitiva de tot això. Es té un compromís amb l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per fer l’actuació, i el finançament final. Està previst fer la petició provisional per la redacció del projecte, i que durant el primer trimestre del 2023 es faci la resolució de tot el projecte. Un cop s’hagi fet, es tirarà endavant la licitació, i després l’adjudicació. A partir d’aquí volen que l’execució es tiri endavant en uns cinc o sis mesos, per tant, abans que acabi el 2023 tot el projecte estigui executat.

Mentre es faci l’obra per canviar aquests quadres elèctrics s’han d’assegurar que tot segueixi en correcte funcionamemt, i que les depuradores no estiguin parades.

Des del Consell Comarcal remarquen que a més tot això és també una passa endavant amb l’estalvi enerètic. Amb els nous quadres elèctrics es contribuirà a aquesta tasca que fa temps que duu a terme l’entitat. Ja fa temps que han instal·lat plaques solars a les depuradores, una passa més per a la transició energètica.

Es tracta d’unes inversions que són costoses, però que són de futur, ja que d’una altra manera, s’hauria de tenir molt personal vigilant tots els motors que hi ha a les depuradores, i controlant que tot funcionés correctament, cosa que no és possible, ni és una forma de treball, així com indica Palau.

Amb aquests canvis el control, i el vetllament per a que tot funcioni estarà en un mateix punt, les instal·lacions es milloraran, i també es pensa en el futur, perquè tots els canvis que s’hagin de fer estaran adequats als materials, i a les eines que hi ha actualment, que no han quedat obsolets. Per tot això, pretenen que el projecte no es dilati en el temps, i es pugui fer amb els tempos que han previst, sense que hi hagi cap tipus de problema.

Comentarios
Multimedia Diari