CaixaBank llança una OPA per adquirir el 100% del banc portuguès BPI

L'entitat ofereix 1,329 euros per cada acció sobre el 55,9% de capital que l'entitat lusitana no controla

| Actualizado a 22 mayo 2017 21:42
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

CaixaBank ha llançat una oferta pública d'adquisició (OPA) sobre el 100% del capital del Banc Portuguès d'Inversions (BPI) la quarta entitat financera portuguesa per volum de negoci. L'entitat catalana ja és el màxim accionista del banc lusità amb el 44,1% del capital i ara ofereix 1,329 euros per cada acció que no controla -el 55,9% del capital restant-, de manera que el reemborsament pujaria a 1.082 milions, segons ha informat aquest dimarts la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). L'oferta, realitzada en metàl·lic, està condicionada a que CaixaBank superi el 50% del capital de BPI i a la supressió de la limitació del 20% dels drets de vot en el banc portuguès.

 

L'oferta sobre el BPI és un 27% superior al preu de tancament del banc portuguès d'aquest dilluns. L'OPA està subjecte a condicions. D'una banda, que tingui el nivell d'acceptacions que permeti a CaixaBank superar el 50% del capital i, d'altra banda, que s'elimini dels estatuts de l'entitat la limitació del 20% dels drets de vot. Per a la supressió d'aquest límit és necessari el vot favorable del 75% del capital a la Junta General d'Accionistes que convocarà el BPI i en què CaixaBank només podrà votar pel 20%.

 

CaixaBank considera fonamental que la seva capacitat de vot a BPI estigui en proporció a la seva participació econòmica. L'oferta s'estima que es completarà durant el segon trimestre de 2015.

 

L'entitat presidida per Isidre Fainé té previst continuar donant suport a l'equip directiu de BPI i considera que amb la seva gestió "ha aconseguit protegir el banc de la inestabilitat que ha afectat el sistema financer durant els últims anys".

 

En aquest sentit, CaixaBank analitzarà i plantejarà potencials àrees de cooperació entre les dues entitats amb l'objectiu de desenvolupar sinergies, reduir costos i incrementar fonts d'ingressos, mantenint vigent l'actual aliança de banca-assegurances de BPI amb l'asseguradora Allianz. Segons l'entitat catalana, es preveu que aquestes noves iniciatives permetin al banc portuguès obtenir sinergies que beneficiïn els accionistes de l'entitat i reduir la ràtio d'eficiència recurrent de BPI a Portugal del 85% al tancament de l'exercici 2014 a l'entorn del 50% el 2017.

 

També s'espera que aquesta oferta d'adquisició d'accions tingui un impacte positiu en el benefici recurrent per acció de CaixaBank des del moment inicial, segons ha indicat l'entitat. El seu impacte a la base de capital de CaixaBank s'estima, de manera preliminar, entre 80 i 140 punts bàsics, assumint un percentatge d'acceptació de l'oferta d'entre el 5,9% i el 55,9%, respectivament. No obstant, l'objectiu de CaixaBank és mantenir una ràtio de capital superior a l'11% després de la transacció "per continuar entre els bancs europeus amb majors nivells de solvència".

Comentarios
Multimedia Diari