Josep Poblet: “El meu cicle polític s’ha acabat”

“És el moment de cedir pas, només em mou aquesta determinació”.

30 enero 2019 15:05 | Actualizado a 06 febrero 2019 13:39
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

VILA-SECA/TARRAGONA

JR Correal

 

- Senyor Poblet, per què plega?

 

- Considero que he complert un llarg cicle de dedicació a l'acció pública, a la política, que m’ha permès el goig de poder fer els meus somnis i els dels meus conciutadans realitat, amb els millors equips de persones que m'han acompanyat, amb la ciutadania de Vila-seca i de les nostres comarques, en uns anys excepcionals de canvi, de progrés i de benestar. Crec que trenta-dos anys de dedicació avalen un gran compromís i són un període prou llarg com per obrir la porta al relleu, a noves generacions.

 

- D'acord que més de 26 anys d'alcalde i 12 de president de la Diputació són molts anys, però en el món local hi ha més longevitat política. No té por que la seva decisió s'interpreti més com una retirada quan van mal dades, que no pas com un gest de generositat?

 

- Aquesta por no la puc tenir de cap manera, primer, perquè en cap dels llocs on exerceixo les meves responsabilitats les coses "van mal dades", al contrari, si no continuo és perquè veig ben orientat el present i el futur. Precisament, en referència a la meva longevitat política, com li deia, és difícil trobar recorreguts precedents que la superin. Crec, sincerament, que és el moment.

 

- La seva decisió de plegar, inclou també l'abandonament de la política?

 

- Si, del tot. Començaré il·lusionat una nova etapa de la meva vida. Tinc tantes coses a fer!

 

- Li van oferir la presidència del Port de Tarragona i no va acceptar. Com és?

 

- Certament, la meva decisió en aquell moment, va ser no acceptar-la. Les meves responsabilitats, exercides des d’una confiança molt amplia i continuada en el temps, el meu ferm i convençut compromís amb la meva gent, no em van permetre faltar als meus principis de dedicació i servei fins al final del mandat.

 

- Des del Port també es podia fer feina per Vila-seca. El seu terme té la majoria de metres quadrats de la ZAL....

 

- Aquesta feina ja la faig amb la meva presència de fa vint-i-sis anys al Consell d'Administració del Port. A la vista estan els resultats obtinguts. No cal ser president del Port per trobar marcs d'entesa amb Vila-seca: recuperació del frontal marítim, ZAL, estabilitat de la platja, actuacions ambientals, recuperacions arqueològiques, contradic dels Prats, dic del Racó..., vol que continuï?

 

- Digui’m la cosa de la que està més satisfet de la seva obra de govern. De la que n'està més orgullós...

 

- Convertir Vila-seca en una ciutat moderna, cohesionada, preparada pel futur, amb alta qualitat de vida, progrés assegurat..., i que sigui ciutat universitària! Som l’única població de Catalunya que per voluntat pròpia ha volgut ser ciutat-universitària, amb Campus, Parc Científic, CRAI i Clúster empresarial turístic. L’única!

 

- Ara digui’m la que més ha lamentat i que, si pogués, tiraria enrere.

 

- No em tiraria enrere de cap situació viscuda. No tinc res de que penedir-me. Això si, demano disculpes a qui hagi pogut ofendre o no hagi correspost tal com esperava de mi. Res més.

 

- No li sap greu deixar l'alcaldia sense veure ni engegat Hard Rock, ni la terminal de creuers al Moll dels Prats, ni el Raval de Mar fins al passeig marítim, ni el projecte cultural del Castell...?

 

- Quan deixes un projecte dinàmic com és Vila-seca, afortunadament, sempre queden coses iniciades, importants, que no inauguraràs com alcalde. És normal. El ritme inversor i la forta activitat municipal són incessants. Aquests projectes que esmenta, estan molt avançats i estic molt orgullós d'haver contribuït al seu desenvolupament en moments decisius. Estaré molt content de veure'ls inaugurar per la persona que em substitueixi en el lideratge de Vila-seca.

 

- També quedarà per fer la Regió del Coneixement? Qui tirarà endavant el projecte.

 

- És cert que a aquesta important iniciativa hi he dedicat moltes energies, des de 2009 fins ara, amb l'aliança estratègica amb la Universitat Rovira i Virgili, creant la Regió del Coneixement, donant suport a la Càtedra corresponent, desenvolupant un exercici de prospectiva regional Catalunya Sud–2040..., però també és cert que hi ha el Dr. Xavier Grau, la Càtedra universitària, el Vicepresident Quim Nin i catorze alcaldies que l'impulsen i li donen tot el suport i la consistència necessària. Estic segur que el projecte avançarà i esdevindrem, com desitgem tots, una potent regió basada en el coneixement. Anirà bé.

 

- A vostè la política l'ha fet patir?

 

- Si, com tot a la vida. Sempre hi ha coses que et fan patir. Però he procurat que la política no canvies mai els meus principis, ni les meves conviccions i, per això, sempre m'he sentit molt còmode i he pogut superar les situacions difícils.

 

- Creu que la política és ingrata?

 

- De cap manera, la política és l'activitat humana més digna i honrosa que una persona pot fer durant un temps de la seva vida: lliurar-te al bon servei dels teus, sense límits, amb plenitud de dedicació a la teva comunitat. Quan ho entens així, d'ingrata no en té res.

 

- La política dóna més punyalades que reconeixements.

 

- Mai he esperat reconeixements i honors, mai he volgut plaques amb el meu nom –no en veurà gaires-, mai he volgut distincions, ni tan sols he demanat mai el vot, el que si he demanat sempre per treballar a favor de Vila-seca, és la confiança de la seva ciutadania. I me l’han donat també sempre.

 

- A la seva decisió de plegar, ha pesat la situació de desorientació que viu Catalunya?

 

- No, en cap moment. Ja feia temps que reflexionava sobre la finalització del meu cicle polític, tranquil·lament, serenament, pensant també amb enllestir els meus objectius de govern. Això no vol dir que jo em desentengui del difícil moment que vivim, que em preocupa i molt, però no ha influït en la meva decisió. Al contrari, en el passat m'ha tocat superar dificultats que la vida et va posant en el camí, i més aviat m'han ajudat a créixer com a persona, no ha encongir-me o enretirar-me. Ara crec que és el moment de cedir pas, només em mou aquesta determinació.

 

- Quina sortida política hi veu ara al país, Catalunya?

 

- Només n’hi pot haver una: diàleg i democràcia. Això sí, amb sinceritat, sense pors. L'experiència m'ha ensenyat que a la vida, si una cosa t'importa molt, has d'estar disposat a dur-la a terme des de la lògica del respecte a totes les posicions, tot i pensant que pots perdre les eleccions. Si ho fas bé, si les teves accions són transparents, valentes i compromeses..., llavors et pots trobar que resols el problema i, a més a més, guanyes les eleccions. Aquesta fórmula, que ha de ser sincera, val per tothom, d'aquí i d'allà.

 

- Què farà Josep Poblet quan es llevi pel matí i vegi que no ha d'anar a l'Ajuntament ni al despatx de la Diputació?

 

- Crec que no serà tant difícil com sembla. Hi ha un munt de coses que bullen al meu cap i que ara no tinc temps de fer. Sempre poso entusiasme en el que faig, però ara tot tindrà una altre orientació: la meva família, els meus amics, les meves aficions..., però tampoc serà tant diferent. Viuré Vila-seca des d’una altre perspectiva, l’estimaré d’altre manera i desitjo tenir salut per a fer coses molts anys.

 

------------

 

- Vila-seca té el doble d'habitants ara dels que tenia quan vostè va entrar a l'Ajuntament. I un deute municipal zero. Es pot parlar del 'miracle Poblet'?

 

- ...I els impostos congelats la majoria dels vint-i-sis anys, i sense contribucions especials, i una capacitat inversora d’entre 5,5 i 6 M€/any, i una ocupabilitat de més de 700 persones cada any... Sí, no li negaré, es pot parlar d'una alta eficàcia en l'administració del temps i dels recursos, d'uns grans equips polítics, d'una excepcional gestió econòmica liderada magistralment pel meu amic Xavier Farriol, home savi que és un privilegi tenir al costat.

 

- Però es pot palar de ‘miracle Poblet’?

 

- La bona administració hauria de ser normal i habitual, no “un miracle", però si la volem anomenar així, llavors li he de dir que aquest “miracle” l'han fet possible moltes persones, tantes com els successius equips de govern que he presidit.

 

- Ha somniat alguna vegada en ser alcalde de Vila-seca i Salou? Un municipi reagrupat.

 

- Home..., aquest somni no l’he tingut!. Tanmateix, entre 1987 i 1989 ja ho vaig ser en algunes ocasions "en funcions", per delegació del bon amic l'alcalde Pujals. No he tingut ni somni, ni desig, ja que la realitat és la que és i s'imposa.

 

- És a dir, sí que ha tingut aquest somni.

 

 

- El que si puc dir-li, és que amb el concurs dels anys, des de l'estreta i intensa col·laboració que Vila-seca i Salou ja tenim actualment, caldrà incorporar noves fórmules de governança compartida que seran inevitables per avançar. Vila-seca, i també Salou, són municipis que estan obligats a entendre’s, en benefici del seu progrés i de la seva ciutadania.

 

- Quin és el seu secret per guanyar totes les eleccions en un feu unionista com Vila-seca? Té el poble ple de banderes espanyoles.

 

- Ni tot són banderes espanyoles, ni tot són banderes estelades. Malament quan la percepció és que això va de combats entre banderes!. A Vila-seca, les persones, les famílies, les entitats..., compartim sentiments, autoestima col·lectiva, sentit de pertinença, una alta cohesió social i també intangibles emocionals.

 

 

- Ja veig que no em vol dir el secret..

 

- Conec molt bé els meus veïns i veïnes i no els canviaria per res del món!. Som com som i junts hem fet un llarg camí d'èxits i prosperitat. M'he compromès molt, amb tothom, i tothom sap que pensa el seu alcalde i que en pot esperar, mai els he defraudat, mai els he tret la legítima llibertat de dir, de fer, de discrepar o de donar confiança. I parlant de confiança, fa vint-i-sis anys que me la donen a tots els barris, nuclis i col·legis electorals, a tot arreu! Només els puc agrair la confiança donada i el temps que m'han permès dedicar-los.

 

 

Comentarios
Multimedia Diari