Adam Tomàs: deu anys com a alcalde d’Amposta i amb corda per a més
En l’equador de l’actual mandat municipal, el batlle treu pit de la «transformació» i el «dinamisme» de la capital del Montsià, però admet deures pendents

Adam Tomàs, a la seu de la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes, a Tortosa.
A més de complir-se l’equador del mandat municipal 2023-2027, aquest 2025 també fa deu anys que Adam Tomàs (Esquerra d’Amposta-ERC) és l’alcalde de la capital del Montsià, encadenant tres majories absolutes consecutives. I tot apunta a què podria concórrer novament a les properes eleccions, segons es desprèn de les seues paraules en l’acte ‘L’alcalde respon’, organitzat per la Demarcació Terres de l’Ebre del Col·legi de Periodistes a Tortosa.
Segons va explicar, el projecte d’Esquerra per Amposta és de llarg recorregut i encara queda molta feina per a fer. «Tenim una idea clara de la ciutat que volem». «Ens neguem a fer el que havien fet governs anteriors, inaugurant obres abans de les eleccions. El primer mandat no vam fer cap inauguració. Al segon ja n’hi va haver alguna i ara en el tercer sí que n’hi haurà més», afirmà.
En aquest sentit, detallà que actualment s’està executant obra a la ciutat per un import de 21 milions d’euros, dels quals 12 milions són subvencions. Una part important d’aquests ajuts prové dels fons europeus Next Generation, com és el cas del projecte del vaixell turístic i la recuperació de les cases del castell com a oficina de turisme, restaurant i centre cicloturístic, amb una inversió total de 2,5 milions.
Tomàs admeté que «projectes transformadors» com aquest de vegades no són entesos en un primer moment pel conjunt de la ciutadania, però detallà que l’èxit del vaixell turístic La Perla és ara innegable, «amb més de 2.000 usuaris en dos mesos».
L’alcalde també va reivindicar aquelles obres «que no es veuen però que també són molt importants per a la ciutat», com ara la renovació dels serveis abans de reasfaltar els carrers, o el desplegament de la xarxa de pluvials per evitar inundacions recurrents.
Des de la seguretat ciutadana a la carretera de Poble Nou del Delta, l’oblit d’alguns barris o l’obertura de la ciutat al riu Ebre, Tomàs va respondre sense embuts a tots els temes plantejats pels periodistes: treient pit de la «transformació» i el «dinamisme» d’Amposta, però admetent també alguns dels aspectes on no s’han fet els deures, com ara la reforma de les parades del bus urbà per tal que aquest doni servei a les zones més allunyades del centre de la ciutat, com és el cas del Pla d’Empúries.
De cara als propers mesos, l’alcalde va anunciar la millora de la carretera des d’Amposta a Poble Nou del Delta, amb una inversió de 700.000 euros, que s’afegeix a la reforma integral de la carretera de Poble Nou a la Ràpita que també iniciarà enguany la Diputació de Tarragona.
També es preveuen les reformes de la plaça del Poador, la plaça Ramon Berenguer IV, l’avinguda Santa Bàrbara i una nova fase de la recuperació de l’antic Col·legi de les Monges al centre de la ciutat.
Habitatge
Un els projectes de futur és el Pla de Barris i Viles de la Generalitat, al que Amposta es presentarà amb la voluntat d’invertir 25 milions d’euros als barris de la Vila, el Grau i el Pla d’Empúries, per acabar de completar l’obertura de la capital del Montsià cap al riu Ebre, un dels seus principals actius.
Un dels pilars d’aquest pla de barris serà l’habitatge, al que es destinarà el 30 per cent de la inversió. Aquest és un àmbit en el que l’Ajuntament d’Amposta fa temps que treballa; i és que ja disposa d’un parc d’habitatge públic de 150 pisos.
Un projecte que si es concedeix, «permetrà accelerar actuacions ja previstes per a la transformació d’Amposta», assegurà Tomàs, que es veu amb forces per continuar treballant pel municipi si el seu partit ho creu convenient i «la ciutadania així ho vol».