Amposta reduirà en un 4,54% l'IBI urbà el pròxim 2016

L'alcalde, Adam Tomàs, xifra en 500.000 euros la reducció de la pressió fiscal prevista en les noves ordenances, que es compensarà amb la gestió de les despeses

19 mayo 2017 21:32 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:10
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Ajuntament d'Amposta reduirà en un 4,54% la recaptació per l'Impost de Béns Immobles (IBI) urbà durant el pròxim exercici de 2016. Les ordenances fiscals que s'aproven aquest dimecres al vespre al ple inclouen aquesta mesura, així com un 10% de rebaixa en el cas de l'IBI rústica. A més, l'equip de govern d'ERC congela la taxa d'escombraries, l'impost sobre vehicles –i el d'obres –que inclou bonificacions per a les empreses que s'instal·lin a la ciutat generant llocs de treball-. Segons l'alcalde, Adam Tomàs, les noves ordenances suposaran una reducció de 500.000 euros de pressió fiscal, que es compensarà al pressupost amb una "bona gestió" en la reducció d'altres capítols de despesa.

El govern municipal ampostí eliminarà l'increment del 6% per als habitatges amb un valor cadastral superior als 42.000 euros per aconseguir la rebaixa de l'IBI urbà. Es tractava d'una pujada aplicable només als anys 2014 i 2015, segons va aprovar una llei estatal de 2013. Això permetrà, segons ha apuntat el regidor d'Hisenda, Tomàs Bertomeu, una reducció de la pressió fiscal –i dels ingressos municipals- de més de 330.000 euros. La mesura afectarà uns 12.000 habitatges de la ciutat. Uns 500 mantindran la quota que, de forma ponderada, baixa globalment un 4,54%. Segons Bertomeu, "dues terceres parts de la ciutadania" notaran la baixada.

"La voluntat és continuar-lo rebaixant, perquè assumint que el tipus impositiu és alt. Volem que el poble noti que paga menys impostos. La proposta de base era que es pagués el mateix i no ho farem", ha adduït per la seva banda l'alcalde, tot recordant que el tribut s'havia duplicat durant els últims deu anys. Considera, però, Tomàs que la proposta del PSC de rebaixar un 10% aquest impost, un 20% al llarg del mandat, resulta inassolible, perquè representaria deixar d'ingressar fins a 1,5 milions. "Cap govern s'ho pot plantejar", ha respost, tot recordant també que ERC no havia assumit aquest compromís.

No només l'IBI urbà, també el rústic es reduirà en un 10%, fet que suposarà uns 50.000 euros menys per a les arques municipals. L'alcalde ha anunciat que assumiran el compromís de destinar els 450.000 euros que es preveuen recaptar sota aquest concepte al sector agrícola.

Al marge dels impostos patrimonials, les noves ordenances preveuen la congelació de l'impost sobre construccions, instal·lacions i obres que, a més, inclourà diversos matisos en forma de bonificacions. D'una banda, el consistori preveu bonificar amb un 50% l'ICIO i la llicència d'activitat d'empreses que s'estableixin a la població. Vinculat també, amb la voluntat d'ocupar el sòl industrial dels polígons de l'Oriola i Tosses, es bonificarà entre un 75 i un 90% d'aquests tributs en funció de l'ocupació que generin les activitats que s'hi estableixin –hauran de garantir una mitjana al llarg de dos anys-. El consistori, a més bonificarà l'impost d'obres en instal·lacions de sistemes d'aprofitament tèrmic o energia solar i fins el 90% en les rehabilitacions d'habitatges per a discapacitats.

El govern municipal, a més, preveu també la congelació de la taxa d'escombraries, que es mantindrà al voltant dels 100 euros. En aquest cas també s'arbitren modulacions: s'incrementarà a les grans superfícies i unes 300 famílies amb necessitats en podran quedar exemptes. Amb tot, Bertomeu ja ha anunciat que, en el futur, i segons l'evolució dels costos que facturi el COPATE, caldrà "reflexionar" sobre la variació d'aquesta taxa.

L'impost de vehicles de tracció mecànica (ITMV), queda igualment congelat, però amb bonificacions del 100% per a vehicles històrics de més de 40 anys, tal i com havien demanat diversos col·lectius de col·lectius d'aficionats; la meitat en el cas dels vehicles propulsats per gas o híbrids; així com del 75% en els elèctrics. Finalment, l'Ajuntament crea una taxa per drets d'examen, de 10 a 30 euros en funció de la categoria, per l'increment de feina que genera el major nombre d'aspirants a llocs de feina municipal, alguns dels quals no s'acaben presentant.

 

Reducció de despeses

Tot plegat, i segons els càlculs presentats pel govern municipal, suposarà una reducció de la pressió fiscal, però també dels ingressos municipals, d'uns 500.000 euros per a l'exercici de 2016. Tomàs subratlla que, així, compleix un dels seus compromisos programàtics. "Baixem la pressió fiscal per afavorir l'economia. L'austeritat no és la manera. Afavorim el consum reduint la pressió fiscal", argumenta. A l'hora de quadrar el pressupost de l'any vinent, però, admet que "no serà fàcil".

Tot i això, apunta que el govern té "molt camí" en matèria de reducció de la despesa. Moltes partides "es poden aprimar" i aposta per la "bona gestió" d'aquest capítol, especialment, reduint els 12.000 euros de dietes d'alcalde i regidors o també dels treballadors municipals, potenciant que es desplacin en transport públic.

L'alcalde també s'ha mostrat comprensiu amb les queixes dels grups de l'oposició pel "poc temps" que han tingut per estudiar les ordenances abans de la seva aprovació. En aquest sentit, s'ha compromès a donar-los més marge en endavant i ha anunciat que treballa amb la idea d'incorporar les seves idees als pressupostos de 2016, que preveu aprovar abans de finals d'any.

Comentarios
Multimedia Diari