Ascó inicia la reconstrucció de la torre del castell del segle XII

L'estructura, en estat de ruïna des dels anys 60, es refarà per poder-la obrir al públic

19 mayo 2017 22:46 | Actualizado a 22 mayo 2017 18:15
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L'Ajuntament d'Ascó ha iniciat aquesta setmana els treballs de reconstrucció de la torre del castell medieval, en estat de ruïna des dels anys seixanta, quan van caure dues de les seves quatre parets. L'objectiu és refer totalment l'estructura i fer-la visitable al públic. Els treballs consistiran en la reconstrucció de les dues parets avui inexistents i les tres plantes que contenia la construcció original, a les quals s'hi accedirà per una escala. El projecte es basa en dues fotografies de 1870 i 1920, a més d'utilitzar pedres originals del propi emplaçament sorgides de l'actuació arqueològica de la primavera passada, materials antics -pedra, calç, sorra i fusta per als pisos-.

L'Ajuntament va adjudicar la reconstrucció del castell d'Ascó a l'empresa Rècop, Restauracions Arquitectòniques S.L.U. el 10 de març per un import de 250.881,01 euros més IVA i té un termini d'execució de cinc mesos. El consistori ha anunciat que, durant les obres, es durà a terme una segona actuació arqueològica. Durant la passada primavera es va rebaixar el nivell del terra entre un i sis metres, feina que va servir per fer aflorar diferents dipòsits d'aigua i vi i un carrer empedrat.

Aquests treballs, però, van obviar la zona noble de la fortalesa, que haurà de ser fruït de futures excavacions. Durant aquest estiu l'actuació arqueològica prevista busca trobar l'accés principal a la fortalesa. Es tracta d'una petita excavació a la zona adjacent de la torre que permetrà confirmar o desmentir aquesta hipòtesi i aprofundir en el coneixement del recinte, del que no es coneix la seva configuració.

Segons un comunicat de l'Ajuntament, el rei Felip IV va ordenar el 1643, després de la Guerra dels Segadors, el desmantellament total del castell d'Ascó, que havia quedat molt malmès, i llavors el comanador hospitaler va traslladar-se a viure al poble. Anteriorment, la fortalesa apareix citada en nombroses referències històriques des del segle XII, sota domini musulmà i després de la reconquesta (1149) és ocupat pels cavallers de l'Orde del Temple (1182), que van ampliar el recinte fortificat.

Després de la desaparició dels templers a principis del segle XIV, el castell passarà a l'Orde de l'Hospital, que també hi faran reparacions i obres de rellevància. Passada la Guerra dels Segadors, el castell cau en desús, tot i que durant la darrera Guerra Carlina (1872-1876) encara va jugar un paper militar com a infraestructura d'una línia de telègraf.

Comentarios
Multimedia Diari