Clam per la protecció de les oliveres monumentals del Monstià

Els grups ecologistes Gepec i Salvem lo Montsià insten la Generalitat a constituir ja la Comissió Tècnica que ha de desenvolupar el reglament de la llei aprovada pel Parlament al 2020

18 noviembre 2021 19:30 | Actualizado a 19 noviembre 2021 05:57
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un any i mig després de l’aprovació de la Llei de protecció, conservació i posada en valor de les oliveres i els oliverars monumentals al Parlament de Catalunya, grups ecologistes demanen a l’administració catalana que faci efectiva aquesta protecció i desplegui la normativa pendent. Salvem lo Montsià i Gepec Ecologistes de Catalunya denuncien que no s’ha constituït la Comissió Tècnica que ha de desenvolupar el reglament per regular i implementar la llei sobre el territori, i encara no s’ha incorporat cap partida als pressupostos per fer possible l’aplicació de les línies d’ajuda previstes a la pagesia.

Tampoc s’ha creat el catàleg que ha d’incloure totes les oliveres i oliverars monumentals protegides per aquesta llei. Segons el treball previ elaborat des de la Taula del Sénia, només a la comarca del Montsià hi ha prop de 2.600 d’aquests arbres monumentals amb més de 3,50 metres de perímetre de tronc a 1,30 metres d’alçada.

Els grups ecologistes posen de relleu la necessitat de desplegar la normativa, arran especialment del moment delicat que passa el conreu de l’olivera, amb preus baixos que sovint fan que no sigue rendible el manteniment de les finques, en especial dels arbres més vells i per tant amb menys rendiment. Així, afirmen que la llei ha frenat l’arrencada d’exemplars monumentals, però no ha eliminat de tot l’espoli que pateix el territori.

En aquest sentit, consideren que si no es reverteix la situació actual, «se seguirà propiciant un model de país molt desigual, on la Catalunya buidada seguirà sent sotmesa a l’increment de processos especulatius (espoli del patrimoni natural i cultural, massificació eòlica i solar...), envelliment poblacional, despoblament i abandó preocupant de les terres de conreu i de boscos», amb el conseqüent «increment de plagues, incendis devastadors i la pèrdua de valuosos territoris que frenen la desertificació provocada per la crisi climàtica».

Partida als pressupostos

Davant de tot plegat, Salvem lo Montsià i el Gepec demanen a la Generalitat que constitueixi de forma immediata la Comissió Tècnica encarregada del desenvolupament del reglament de la llei; uns treballs que el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural els ha confirmat que tirarà endavant de forma imminent.

També demanen que s’incorpore una partida als pressupostos de la Generalitat per al proper any 2022, «suficient per generar unes línies d’ajuts que permetin conservar els oliverars monumentals i revitalitzar el cultiu de l’olivera als territoris amb aquests vells arbres».

Comentarios
Multimedia Diari