Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Desfaran part del passeig i naturalitzaran la platja de l’Arenal, a l’Ampolla

Ministeri i Ajuntament busquen una solució estructural per aquesta zona litoral afectada per la regressió

11 noviembre 2023 16:32 | Actualizado a 12 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El municipi de l’Ampolla serà el primer del delta de l’Ebre en dur a terme un procés de renaturalització d’una platja. Es tracta de l’Arenal, que des de fa més d’una dècada pateix un important procés de regressió.

La direcció general de la Costa i el Mar del Ministeri per a la Transició Ecològica, d’acord amb l’Ajuntament de l’Ampolla, es proposa desfer una part del passeig existent i renaturalitzar tot l’espai, en un tram d’uns dos quilòmetres, entre el barranc de Sant Pere i el xiringuito de Lo Goleró.

«Fa 15 anys que s’està erosionant la part urbana de la platja de l’Arenal. Retrocedint de mica en mica. Durant uns deu anys Costes va anar fent aportacions de sorres abans de cada estiu, en funció de les llevantades que hi havia hagut, però els nous temporals se les emportaven. El punt d’inflexió va ser el Gloria de gener del 2020», explica al Diari l’alcalde de l’Ampolla, Francesc Arasa.

Durant aquell recordat temporal al delta de l’Ebre, la força de les onades arribava acanalada a l’Arenal: es va emportar tota la sorra, va trencar el passeig i va buidar el fons de la platja, fins a un metre aproximadament. El servei provincial de Costes va enretirar el passeig i l’escullera uns dos metres, i va fer aquell estiu una última aportació d’arena, que va durar fins que hi va haver un temporal de gregal de tres dies que va tornar a deixar sense sorra la platja. Des de llavors es va fer patent la necessitat d’una solució estructural d’aquesta platja en regressió.

«El Gloria va canviar algunes dinàmiques del Delta i va fer que deixés d’arribar la sorra provinent de la punta del Fangar», expliquen fonts del Ministeri.

Després de l’últim temporal aquest passat mes de setembre, administració central i la municipal s’han posat d’acord en un replanteig estructural de tota la zona, que es va segellar en una recent reunió a Madrid.

Així, Costes deconstruirà el passeig existent entre el barranc de Sant Pere i la discoteca Mediterrània, on s’habilitarà platja (amb reposició d’arenes) i un camí de terra. A la zona més natural de l’Arenal, fins al xiringuito del Goleró, es planteja eliminar el camí de terra existent i al seu lloc ubicar-hi dunes i vegetació. Així, es preveu guanyar 30 metres de platja en una zona i fins a 100 en l’altra.

Tot plegat suposarà també un canvi substancial en la vialitat i el trànsit. Es preveu construir una nova via per al trànsit rodat a la banda posterior (darrera el càmping) que connectarà també amb el futur camí de guarda del Fangar, s’habilitarà una àrea d’aparcament i passarel·les per accedir a la zona més verge de la platja, segons detallen des de Costes, que treballa ja en el plec de clàusules.

Per a l’any vinent es preveu treure a licitació la redacció del projecte constructiu i també un estudi sobre les dinàmiques del litoral, que ha de permetre definir la mida i característiques d’un espigó submergit per protegir la platja, esmorteint els efectes dels temporals. L’actuació requereix una acurada avaluació ambiental i les obres podrien començar al 2025 o 2026, amb una inversió d’uns 10 milions d’euros.

L’alcalde de l’Ampolla es mostra «satisfet» amb la proposta de Costes i el que comportarà per a la zona.

Comentarios
Multimedia Diari