A la seu que el centre tecnològic Eurecat té a Amposta han ideat una nova tecnologia d’impressió 3D. Sota les inicials CFIP, de l’anglès Continuous Fibre Injection Process, la innovació consisteix en una forma de treballar totalment diferent del que es coneixia fins ara. En paraules del responsable del desenvolupament de la tecnologia i gerent d’Eurecat Amposta, Marc Crescenti, «és un post procés que consisteix a injectar fibres de carboni dins de peces tubulars fabricades per impressió 3D». Segons Crescenti «es basa en un concepte diferent respecte altres tecnologies d’impressió 3D amb fibres existents actualment, el que proporciona avantatges realment disruptius».
I és que la fibra de carboni aporta un major reforç a la peça en qüestió, el que al final es tradueix en una millora de la resistència, la rigidesa i el pes de l’objecte creat, igualant les propietats de diferents materials. A més, entre els avantatges de la tecnologia CFIP també destaca la possibilitat de situar les fibres de reforç en totes les direccions, fet que aporta una gran llibertat de disseny i capacitat per reforçar des de plàstics i metalls fins a ceràmica.
La solució tecnològica ja s’ha aplicat en diversos casos d’estudi de diferents sectors amb necessitats específiques d’altes prestacions, com l’aeronàutic, l’automobilístic o l’esportiu. Un exemple que han desenvolupat és un pedal de fre, creat mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.
A hores d’ara, i amb la intenció de protegir la seva creació de possibles competidors, des del centre tecnològic Eurecat treballen per aconseguir dos patents internacionals.
El centre tecnològic
La seu ampostina d’Eurecat és un laboratori d’assajos per a materials compòsits on també s’encarreguen de processos com el disseny, la fabricació i la simulació del producte. A banda d’aquesta nova tecnologia, al centre també treballen en altres iniciatives tant a escala estatal com internacional. Un dels exemples és «Repair 3D», un projecte europeu que busca desenvolupar nous materials per a impressió 3D que siguin autoreparables i es puguin reciclar.
Des de fa uns dos anys, el centre tecnològic ubicat a Amposta va passar a ser de titularitat municipal i gestionat per Eurecat. «Fem reunions i procurem la projecció del centre. Fins ara havíem treballat amb materials compostos perquè teníem prop una empresa que ho requeria, però ara volem ampliar objectius amb projectes sobre el medi ambient i el canvi climàtic», afirmava l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs.
Amb instal·lacions a 11 ciutats catalanes, entre les quals es troba Amposta, Eurecat participa en 160 grans projectes nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 88 patents i 7 spin-off.
Entre l’oferta del centre es troben els serveis tecnològics, la formació d’alta especialització, la consultoria tecnològica i els esdeveniments professionals per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors.
El Centre Tecnològic de Catalunya Eurecat compta amb una plantilla de més de 650 professionals, dóna servei a 1.600 empreses i genera un volum d’ingressos anuals de 50 milions d’euros.