El ple de Tortosa rebutja mantenir i reinterpretar el monument

Aprova diverses mocions en clau feminista per la revisió del nomenclàtor, per a la genealogia femenina o per millorar l’urbanisme

| Actualizado a 09 marzo 2022 10:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El ple de Tortosa en bloc va rebutjar ahir a la nit una moció de Ciutadans per mantenir i reinterpretar el monument.

La proposta demanava respectar el vot de 5.755 tortosins que el 2016 van votar a favor de mantenir-lo durant una consulta popular. «Darrerament l’Ajuntament de Tortosa ha fet tràmits administratius per enderrocar-lo menyspreuant els tortosins», declarà el portaveu Miquel Albacar. Per tot plegat, es demanava introduir de nou el monument al catàleg del POUM pel seu valor artístic i que se suspengués el permís d’obres per enderrocar-lo.

«Tant de bo Ciutadans defensés amb tanta insistència els drets de les persones com la pervivència del feixisme al carrer», va expressar rebutjant la proposta el portaveu de la CUP, Sergi Arnau. Per la seua banda, la regidora de Memòria històrica Dolors Bel (PSC) va explicar que «des del govern municipal hem fet allò que ens han anat sol·licitant les respectives administracions supramunicipals i fent allò que legalment estem obligats a fer. No ens demane que no fem el que hem de fer».

També el regidor d’ERC Xavier Faura va expressar que «aquest monument no és cap vestigi de la guerra, sinó un símbol d’exaltació dels vencedors».

El regidor de Movem Francesc Vallespí va recordar que «retirar el monument franquista està pendent de la decisió d’un jutge, i després dependrà de la Generalitat. Els símbols dels guanyadors d’una guerra no haurien d’existir enlloc, per molt artístics i bonics que siguen». Així mateix, Domingo Tomàs, regidor de Junts va expressar que «la consulta va ser tirada endavant amb tots els grups d’aleshores, sols sense la CUP. La moció de Ciutadans ens demana prevaricar, i no podem votar-la».

D’altra banda, el ple va aprovar per unanimitat quatre mocions pel Dia Internacional de les Dones del 8M: contra la bretxa salarial i per a la genealogia femenina (proposades per Esquerra), per a la revisió del nomenclàtor (per Movem Tortosa) i per la millora de l’urbanisme en clau feminista (CUP). També van quedar aprovades les mocions de Ciutadans i del PSC amb motiu del #8M.

El ple també va aprovar per unanimitat la cessió de terrenys municipals al Departament d’Educació per tal que puga acollir el futur Institut Escola d’Hostaleria i Turisme de les Terres de l’Ebre, i la moció de Movem per la millora del call jueu de Remolins (a favor Esquerra, Ciutadans i CUP, i abstenció Junts i PSC).

Comentarios
Multimedia Diari