Whatsapp Diari de Tarragona
  • Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
    Diari
    Comercial
    Nota Legal
    • Síguenos en:

    Els cants de les plantes
    es poden seguir escoltant
    i llegint al territori ebrenc

    El Taller de Cant Popular del Museu de la Pauma de Mas de Barberans recull en un llibre 88 cobles amb fotografies

    06 octubre 2022 11:20 | Actualizado a 06 octubre 2022 11:20
    Se lee en minutos
    Participa:
    Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
    Comparte en:

    Combinar literatura, música, tradicions, imaginació i molt més en un mateix projecte és el que ha aconseguit el Taller de Cant Popular del Museu de la Pauma de Mas de Barberans. Aquesta original iniciativa l’han batejat Els cants de les plantes. De música, bones herbes i cistelleria. Ara s’han reprès les presentacions, després d’un parell d’anys d’aturada per culpa de la pandèmia.

    Tot i que s’ha materialitzat en format llibre per Cossetània Edicions, el projecte és molt més que la lectura de 88 cobles arrelades al territori ebrenc dedicades al mateix nombre de plantes, inclou també fotografies de Salvador Cardero, el seu nom o noms populars, el nom científic, un breu text que descriu els trets més importants o destacables de cada planta, els seus usos medicinals i alimentaris o les virtuts que els són atribuïdes.

    Un codi QR permet accedir a 12 pistes musicals amb totes les veus del grup cantant diferents temàtiques i amb diferents estils. Es pot escoltar la lletra que va compondre el Taller de Cant Popular per acompanyar la jota pròpia del Mas, interpretada per la banda de música masovera. És l’homenatge del taller a la bona acollida dispensada pel poble de Mas de Barberans.

    Quan els membres del Taller s’han tornat a posar en marxa ho han fet amb la màxima il·lusió, com es va demostrar a la presentació feta a la Cisterna del Vall d’Alcanar, organitzada per l’Associació Cultural Lo Rafal del municipi canareu.

    Una quinzena d’integrants del Taller de Cant Popular van participar activament en aquest acte i, per diverses circumstàncies, encara no hi eren tots.

    La coordinació i direcció del Taller ha anat a càrrec d’Arturo Gaya, que ha facilitat la cohesió del grup i ha possibilitat un procés creatiu, adaptant-se al ritme de cada persona i treballant de manera col·lectiva, sense pressa però sense pausa.

    Fruit del treball del Taller de Cant Popular al llarg dels anys 2017 i 2018 va nàixer el llibre, una obra original amb autoria col·lectiva. «Es tracta d’una suma horitzontal d’empremtes individuals. Un resultat poètic-visual-musical-didàctic i intergeneracional. Un llibre amb una gravació musical, allotjada al núvol», destaquen al Taller.

    Aquest taller, amb el pas del temps, ha esdevingut un lloc de trobada mensual, on s’han aplegat quasi trenta persones procedents del Baix Ebre, el Montsià i el Baix Maestrat.

    Cobles, ‘hip-hop’ i rap

    La major part de cants elaborats al Taller són cobles de quatre o sis versos heptasil·làbics (de set síl·labes) en què es recullen les propietats, els coneixements o els usos de cada planta. Per mitjà de cobles heptasil·làbiques és la forma més freqüent de versar a les nostres terres i permet interpretar-les en infinitat d’estils: jota, fandango, cants d’era o de sega, seguidilles, aubades, bolero o estils moderns dels joves com el hip-hop o el rap.

    El taller de cant popular a les plantes s’explicarà al Congrés Músiques en Terres de Cruïlla, a la Sénia, el 22 d’octubre. La pròxima actuació per presentar el llibre serà a Sant Mateu, la capital històrica del Maestrat.

    Un codi QR permet accedir a 12 pistes musicals amb totes
    les veus del grup
    Comentarios
    Multimedia Diari