Alcanar intenta netejar els desperfectes mentre la N-340 segueix tallada

A Alcanar, on han caigut 233,1 litres, l'aigua s'ha emportat cotxes i Protecció Civil demana que els veïns del Baix Ebre i Montsià no surtin de casa

01 septiembre 2021 11:05 | Actualizado a 01 septiembre 2021 16:26
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els 233,1 litres per metre quadrat caiguts a Alcanar han provocat greus inundacions en aquest municipi del Montsià i també al veí de Sant Carles de la Ràpita. El nucli urbà d'Alcanar es troba completament inundant. L'aigua ha baixat pels carrers amb molta fúria, emportant-se pel davant to allò que es trobava, des de cotxes fins a contenidors, passant per cadires, etc.

Part del passei marítim de les Cases s'han enfonsat per l'acció del riu d'aigua. Els desperfectes en domicilis i comerços són considerables.

La situació, que es podria qualificar de catastròfica, ha obligat a una àmplia mobilització dels equips d'emergència, des de bombers fins a Mossos d'Esquadra, Policies Locals i Protecció Civil. Fins i tot, Salvamento Marítimo, a petició de Bombers de la Generalitat, ha enviat dos helicòpters amb base a Reus i València per rescatar persones atrapades a càmpings. I per mar també es trobava la llanxa de salvament Salvamar Achernar. I és que alguns cotxes, per la força de l'aigua, han anat a parar al mar, amb el perill que això suposa per a la navegació.

En alguns punts del litoral del Montsià s'han viscut moments d'angoixa, com ara al càmping els Alfacs. I és que molta gent ha vist avui perillar la seva integritat en veure's envoltada de gran quantitat d'aigua que anava amb molta força.

A partir de tres quarts de dues de la tarda, la carretera N-340 es troba completament tallada entre els punts quilomètrics 1.064 i 1.079, entre Amposta i Alcanar. També ha estat tallada l'autopista AP-7 a Ulldecona, entre els quilòmetres 344 i 345, però a les tres de la tarda estava ja oberta..

A aquesta llista de vies tallades s'hi suma la carretera local TP-3318, a Ulldecona.

Per la seva part, Adif ha informat que queda interrompuda la circulació de trens entre Ulldecona-Alcanar-la Sénia i l'Aldea-Amposta-Tortosa ( línia Tarragona-Castelló de la Plana). I no es podia establir un servei alternatiu per carretera perquè aquestes també estan afectades. En obrir-se l'autopista sí que hi haurà servei alternatiu. 

En el moment que Adif ha comunicat el tall del servei, quatre trens es trobaven en trajecte i detinguts en estacions.  A L’Aldea estaven el tren Llarga Distància Barcelona 12.00–Lorca 20.07 i el Regional Barcelona 11.03–València 16.08.

A l'estació de  Vinaròs havia el servei Llarga Distància Lorca 08.28–Barcelona 16.40 . I a Vilanova el Barcelona 15.00–Cartagena 23.07, que ha retrocedit fins a Barcelona Sants. 

A les quatre de la tarda, el trajecte l’Aldea–Tortosa ja es troba recuperat i els trens de l’R16 poden circular.  

A mig mati, ha caigut un fort aiguat al Montsià. Els bombers, fins a les cinc de la tarda, portaven enregistrats 358 avisos. D'ells, 350 procedien del Montsià (258 d'Alcanar).

El Servei Meteorològic de Catalunya apuntava que a l'estació d'Alcanar han recollit 233,1 litres per metre quadrat, 77,7 en només mitja hora. Per això, des de l'Ajuntament i la Policia Local es demana als veïns mobilitat zero.

Per la seva part, l'Ajuntament d'Ulldecona informava d'una important acumulació d'aigua a la carretera TV-3318, d'Ulldecona a Alcanar, davant del polígon industrial Valldepins. També a la T-332, d'Ulldecona a Vinaròs, davant la benzinera.

Des de Protecció Civil de la Generalitat també s'ha demanat als veïns del Baix Ebre i Montsià que no surtin de casa. El Pla Inuncat s'ha activat en fase d'alerta.

Prop de 10.000 usuaris s'havien quedat sense llum a la zona afectada per les tempestes. Ara l'afectació s'ha reduït i ara queden uns 5.500.

Fins a les sisde la tarda, el telèfon d'emergències 112 havia rebut 608 trucades, de les quals 555 procedien del Montsià: 420 d'Alcanar, 81 de Sant Carles de la Ràpita i 45 d'Ulldecona.

Fins a les dues de la tarda, altres observatoris de la xarxa Meteocat són, fins a les dues de la tarda, els 105,2 dels Alfacs (51,5 en mitja hora), els 58,4 d'Amposta o els 33,3 d'Ulldecona.

A petició de l'Ajuntament d'Alcanar, Creu Roja està atenent vint persones -el lloc té capacitat per a 50- al pavelló municipal.

Per la seva part, una patrulla de Mossos d'Esquadra s'ha llençat a l'aigua per rescatar dues persones i dos gossos que anaven en un cotxe, que ha quedat bloquejat. Ha passat poc abans de tres quarts d'una de la tarda en un camí adjacent al punt quilomètric 344 de l'autopista AP-7 al seu pas pel terme municipal d'Ulldecona. 

La Policia Marítima dels Mossos ha col·laborat també en el desallotjament del càmping Alfacs, on aigua procedent d'altres indrets ha arrasat la zona i ha provocat importants danys. Hi ha hagut desperfectes a 12 bungalous. Unes 70 persones s'han confinat a les instal·lacions de restauració, que no estaven afectades.

Bombers de la Generalitat tenia desplegat durant la tarda uns 200 homes en 51 dotacions, on s'inclou el personal del GRAE (Grup d'Actuacions Especials), tant els de muntanya com els subaquàtics, a més a més de dos helicòpters.

Comentarios
Multimedia Diari