Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Secciones
Canales
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Inventarien el patrimoni pesquer de l’Ebre

Inclourà les arts tradicionals, llotges, ports, embarcacions, barraques o barris mariners

22 junio 2022 20:05 | Actualizado a 23 junio 2022 07:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La pantena de la llacuna de l’Encanyissada, al delta de l’Ebre, és una dels arts de pesca fixes més antigues de Catalunya. Situada al canal que connecta la bassa amb el mar, és explotada per la Confraria de Pescadors Sant Pere, activa des del segle XII. Els gànguils, bussons, rall, tresmalls, o la pesca de la paupa (amb les mans), són altres dels element que conformen la pesca tradicional a les Terres de l’Ebre i que es recolliran en un inventari del patrimoni pesquer i aqüícola del territori.

Es tracta d’una iniciativa del Grup d’Acció Local del sector pesquer (GALP) Mar de l’Ebre, fruit d’un ajut pel desenvolupament local participatiu i en la que ja s’ha començat a treballar.

L’inventari inclourà el patrimoni immoble com són les llotges, ports, barraques de pescadors o barris mariners; el patrimoni moble, com poden ser els instruments de pesca, embarcacions, eines... i també el patrimoni immaterial vinculat als coneixements i habilitats que tenen els pescadors i aqüicultors de la zona.

A més, recopilarà una llista d’elements relacionats amb l’activitat pesquera i aqüícola que permeti ser el punt de partida per a la futura catalogació, remarquen els impulsors de la iniciativa.

L’objectiu és que a partir de l’inventari, es puguin elaborar estratègies de divulgació i coneixement d’aquest important patrimoni.

Segons destaca l’alcalde de la Ràpita, Josep Caparrós, aquesta iniciativa «permetrà conèixer i posar en valor tots els elements patrimonials i culturals dels nostres municipis». «Som pobles mariners que tenim una manera de viure i de ser que hem de reivindicar», afegeix.

El gerent del GALP Mar de l’Ebre, Joan Alginet, explica que durant aquest any 2022 s’elaborarà l’inventari conjuntament amb els municipis pesquers del Baix Ebre i el Montsià i els museus i centres d’interpretació de les Terres de l’Ebre, i ja en una segona part es farà una publicació relacionada amb la recerca realitzada.

Reserva de la Biosfera

Segons Alginet, «estem davant del gran repte com a societat que avança i es modernitza, que no es perdi part de la nostra identitat com a Delta, on la pesca i l’aqüicultura son elements essencials». «Reivindicar els costums és la millor manera de tenir-les presents», ressalta el gerent del GALP.

Per la seua banda, el director dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez, remarca que «sense reconèixer les nostres arrels i el llegat de pescadors i aqüicultors no podrem comercialitzar la riquesa dels nostres productes».

Al seu entendre, la Reserva de la Biosfera de les Terres de l’Ebre, declarada per la Unesco fa prop de deu anys, és actualment el millor context «per reivindicar la feina del sector i la gran varietat del peix i marisc de les nostres llotges».

Comentarios
Multimedia Diari