L’Audiència veu «possible» que declari el capità de la Guàrdia Civil per l’1-O

La jutge instructora va posar diferents excuses per no citar el màxim responsable del dispositiu policial. Ara es diu que aquest pot testificar

05 julio 2021 09:30 | Actualizado a 05 julio 2021 10:16
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

L’Audiència de Tarragona considera «possible» citar com a investigat el capità de la Guàrdia Civil que estava al front del dispositiu que l’1 d’octubre de 2017 va actuar al pavelló firal de Sant Carles de la Ràpita. La defensa d’una de les persones ferides en les actuacions havia demanat insistentment durant la instrucció la declaració d’aquest responsable policial, però fins ara tant el jutge com la pròpia Audiència Provincial ho havien rebutjat.

La interlocutòria de la Secció Segona, de vuit pàgines, recorda que el 16 d’octubre de 2017, el Jutjat d’Instrucció 4 d’Amposta incoà diligències prèvies. La Guàrdia Civil remeté un ofici. A l’apartat 3, «Desarrollo de la Actuación Policial», diu textualment: «Tal y como informa el capitán de la Guardia Civil con número de tarjeta de identidad profesional (...), jefe del dispositivo especial de control de masas de la Agrupación Rural de Seguridad (ARS) que actuó el pasado día 1 de octubre de 2017 en el dispositivo policial desarrollado en el centro de votación ilegal de Sant Carles de la Ràpita, situado en el pabellón ferial de dicha población».

Causa complexa

El 6 d’abril de 2018 es va declarar la causa com a complexa degut al gran nombre de víctimes i a la realització de perícies o col·laboracions per analitzar l’abundant documentació o complicats anàlisis. Per això, no era possible concloure la instrucció en sis mesos i es va establir en 18. A partir d’aquest moment, l’advocat d‘un dels ferits va demanar la declaració del capità com a imputat. Ho va fer per primera vegada el 30 d’abril de 2018 i després el 2 i el 22 de novembre del mateix any. Se li va denegar pel jutge instructor per estar pendents diligències d’investigació per determinar l’autoria dels fets investigats.

El 22 de novembre de 2019, la Secció Segona de l’Audiència de Tarragona va estimar només parcialment el recurs d’apel·lació en el sentit de «denegar, en este momento, que se tome declaración al capitán de la Guardia Civil con TIP (...) en calidad de investigado o testigo, por los hechos denunciados en las presentes actuaciones, debiendo ser el juez instructor el que lo acuerde, si así lo considera oportuno, tras el análisis de las diligencias de investigación que se están practicando o pendientes de practicar». I així en diverses ocasions tant el jutge instructor com l’Audiència Provincial no van acordar la citació del responsable policial.

Un advocat «actiu»

L’Audiència, en la seva interlocutòria d’ara, constata que l’advocat de la persona ferida ha tingut un «paper actiu», havent sol·licitat en «múltiples ocasions» la declaració com a investigat del capità com a cap del dispositiu de control que masses que va actuar a Sant Carles de la Ràpita. El jutge instructor ho va denegar primer perquè estava pendent de realitzar més diligències i després perquè deia que el responsable policial no estava present o no va intervenir en els fets i finalment va dir que com no s’han acordat pròrrogues posteriors, no hi ha possibilitat de fer noves diligències, com és aquesta declaració. Ara l’Audiència diu que sí és possible que declari.

Comentarios
Multimedia Diari