La Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre ha iniciat una prova pilot de drenatge d’aigua salada en 60 hectàrees d’arrossars al marge esquerre del Delta, que ha de servir per reduir el consum de reg, ajudar a combatre plagues com el caragol poma i diversificar els conreus actuals. La salinització és un dels més seriosos problemes als quals s’enfronten actualment els pagesos del delta de l’Ebre, on moltes zones es troben pràcticament al mateix nivell d’un mar que continua creixent.
Amb el desplegament d’una xarxa de canonades de deu quilòmetres s’evacuarà l’aigua salada que es filtra pel subsol cap a un pou i, posteriorment, s’abocarà als desguassos. Això no només ha de millorar el rendiment dels arrossars, sinó també poder introduir nous conreus fins ara inviables, segons confien els regants.
Es tracta d’un sistema de canonades de drenatge perforades de 8.000 metres de longitud, que permetran recollir l’aigua salada sense deixar entrar la sorra gràcies a un recobriment geotèxtil. Perpendicularment, un conjunt de col·lectors de 400 mil·límetres de diàmetre i 2.000 metres de longitud permetran conduir aquesta aigua a un pou construït, on una bomba evacuarà aquesta aigua a una velocitat de 90 litres per segon cap al desguàs i, des d’aquí, cap al riu Ebre.
«El delta de l’Ebre està en un nivell molt pròxim al del mar. A menys d’un metre ja trobes aigua i això fa que sigui salada. Volem treure-la i deixar-la en un nivell de seguretat perquè no afecti el camp i passi el que es veu ara: que la sal arriba dalt de tot», apunta l’enginyer agroambiental de la Comunitat de Regants, Salva Martí.
Aquesta presència de sal obliga els pagesos a haver de «rentar» constantment els amb el regadiu per evitar que l’efecte de l’aigua marina repercuteixi negativament sobre la sembra i limiti dràsticament el creixement de la planta de l’arròs. Així doncs, evitar aquesta salinització, asseguren els regants, permetria trobar solució a molts dels problemes que ha de fer front l’activitat agrícola a l’espai natural.
«La salinitat ha estat la batalla de sempre al delta de l’Ebre. Però també és veritat que la sequera d’enguany ens ha portat a entendre que no només amb aigua la podem combatre, sinó que ens hem de dotar tecnologies com sanejament a tot arreu del món», assumeix el president de la junta de govern de la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre, Javier Casanova.
El dirigent dels regants entén que l’èxit en l’aplicació d’aquest sistema de drenatge pot resultar vital per afrontar algun dels grans reptes de futur del sector primari al Delta: la «manca d’aigua, la sobreexplotació del riu Ebre, les pujades del nivell del mar» o la lluita contra la plaga del caragol poma.
La introducció del sanejament introdueix un element nou: la possibilitat de diversificar conreus gràcies a disposar d’un terreny amb millors condicions.«Podem posar un altre conreu perquè la terra tindrà una salinitat òptima: pots plantar freses, si vols», sosté Martí.