Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Recuperant la tradició festiva a l’illa de Buda

Centenars de persones es van desplaçar fins a l’illa de Buda per participar en la tradicional romeria enmig del Delta

| Actualizado a 04 julio 2022 09:35
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

A peu, en bicicleta, a cavall o en tren turístic, aquests són els mitjans amb els quals centenars de persones es van apropar ahir a l’illa de Buda per participar en la tradicional Romeria. La celebració, que té lloc anualment en honor a Sant Pere, el patró de l’illa, volia reivindicar el gran valor natural de la zona així com la seua importància històrica.

La jornada que combinava l’habitual caire religiós amb un ambient més ludicofestiu, emmirallant-se en les antigues celebracions a l’illa quan vivien els pagesos que conreaven l’arròs.

Després de dos anys sense poder fer la celebració per la pandèmia, l’Ajuntament de Sant Jaume d’Enveja l’ha recuperat amb novetats. «Enguany hem tingut un acte una mica especial, recuperant les Festes Majors de l’illa de Buda de Sant Pere. Vam poder aconseguir un programa de festes i vam veure el tipus d’actes i activitats que es feien per la festa major, i per això hem apostat per esta mostra de jocs tradicionals que eren els que formaven part de la programació», explica Joan Castor Gonell, alcalde de Sant Jaume.

Així, inspirats per la història i la tradició va tenir lloc ahir un acte amb jotes a càrrec del Grup Sarabastall i la versadora Imma de Sopa, parades amb productes de proximitat i artesania, cavalls i jocs tradicionals.

«La gent no va parar d’entrar i sortir. Alguns fins i tot van haver d’esperar, el tren no va deixar de funcionar. Al llarg del matí unes 500 persones van participar en les activitats», assegura l’alcalde, detallant que durant el matí hi va haver partides de bitlles, carreres de sacs, entre moltes altres.

Més enllà de la celebració

L’activitat va més enllà d’una jornada festiva. L’esdeveniment també té un punt reivindicatiu, de mostrar un territori natural amb una biosfera diversa que ha ser preservat.

«L’illa de Buda l’hem de donar a conèixer. D’una banda, pel seu encant natural i ambiental amb molta diversitat de fauna, i de l’altra a històricament, buscant recuperar tradicions i l’activitat que s’ha desenvolupat aquí», indica l’alcalde, afegint que «el Delta està en situació de fragilitat i l’illa té un gran problema amb la regressió. Si ve un altre temporal com el Glòria és molt fàcil que puguem perdre l’illa de Buda. Volem que la gent participe en aquestes activitats i conegui la importància de la zona. Seria una llàstima que es perdi aquest entorn. No es pot permetre».

Comentarios
Multimedia Diari