Tortosa obre a la ciutadania l’esperada plaça de davant la Catedral

Els treballs per fer visitables les restes arqueològiques a la Cota 0 continuen i l’espai s’obrirà al novembre

02 septiembre 2021 15:20 | Actualizado a 02 septiembre 2021 16:00
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tortosa tanca avui un capítol de la seua història, amb l’obertura a la ciutadania de la plaça de la Catedral. Ha sigut un procés llarg, des que es van enderrocar les cases de davant la Catedral l’estiu del 2015. La reordenació de l’espai ja estava prevista a la planificació urbanística de l’any 1964.

«Avui és la culminació de l’actuació portada a terme al nucli antic. Ha costat 57 anys», va expressar ahir en una visita a la plaça l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé. «Avui es configura un nou espai i un nou centre de trobada per a les persones».

El proper dilluns mateix se celebrarà en aquest espai el concert de final de festes a càrrec de Quico el Célio, el Noi i el Mut de Ferreries. Quedarà ara per finalitzar la mitgera amb el Palau Episcopal. L’actuació ha tingut un cost total de 2,4 milions d’euros.

El tinent d’alcalde i regidor d’Urbanisme i Cultura, Enric Roig, també va posar en valor la feina dels arquitectes i el patrimoni que ha anat apareixent al llarg de les excavacions, així com les dues noves àgores de què disposa des d’aquesta setmana la ciutat.

D’una banda la de la Catedral, però també la de la plaça de l’Ajuntament, dos centres neuràlgics que tindran un paper destacat en la vida social dels tortosins.

El conjunt de la nova plaça de la Catedral, dirigida per l’aquitecte Josep Camps, té el mateix tipus d’acabats, el mateix detall en formigó, així com també el mateix enllumenat que la plaça de l’Absis, perquè totes dues places estiguen ben cohesionades.

A més, una altra actuació destacada és la de l’escala de la Catedral. Unes fortes pluges van provocar que l’any 2002 les antigues escales s’afonessen i no va ser fins al 2010 quan es van poder reconstruir, habilitant dos trams d’escala laterals. Ara, l’escalinata queda completada amb el tram frontal, de forma que es pot accedir a la Catedral per totes les bandes.

Cal recordar que la plaça també disposa d’un important mirador que permet gaudir d’unes vistes directes sobre el riu Ebre, l’edifici modernista del Museu de Tortosa i, al fons, els Ports.

Les obres de restauració i neteja de la façana continuaran, per la seua banda, fins l’any que ve.

En les properes setmanes finalitzaran les obres del tram del carrer Costa de Capellans i la renovació de la vorera de l’avinguda Felip Pedrell.

Paral·lelament es continuarà treballant en el projecte Cota 0 que permetrà fer visitables les restes arqueològiques aparegudes durant les excavacions realitzades abans de construir la nova plaça. Forma part del projecte Dertosa-Turtuxa-Tortosa, que compta amb finançament de la Unió Europea a través dels fons Feder. Es preveu que la museïtzació finalitze al novembre. I és que, com ha detallat l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, han aparegut importants restes arqueològiques de la Dertosa romana, l’absis de la primera catedral visigòtica i vestigis andalusins. L’espai estarà tancat i es podrà visitar prèvia adquisició d’un tiquet d’accés al Museu de Tortosa.

Comentarios
Multimedia Diari