A punt la nova passarel·la de vianants sobre el riu Sénia

Ajuntaments, generalitats catalana i valenciana i Mancomunitat de la Taula del Sénia treballen per arranjar altres ponts i passos històrics sobre el riu que es troben en mal estat

01 febrero 2022 19:00 | Actualizado a 02 febrero 2022 14:29
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Els veïns del barri Castell (terme d’Ulldecona) i Sant Rafael del Riu (Baix Maestrat) podran travessar en breu el riu Sénia per la nova passarel·la de vianants, adjacent al pont. L’obra era una llarga reivindicació d’aquestes dues poblacions, de 220 i 470 habitants respectivament, que tot i trobar-se en dues comarques i comunitats autònomes diferents, a la pràctica funcionen com un sol nucli, pel que fa relacions familiars, laborals, socials i comercials.

Fins ara els vianants i els ciclistes havien de creuar pel pont existent, molt transitat per cotxes i vehicles de gran tonatge i on només hi havia una vorera molt estreta, el que suposava una gran perillositat.

Les obres, executades per l’empresa PAVASAL, han comptat amb pressupost de 357.526 euros, aportats íntegrament per la Generalitat Valenciana.

Aquesta nova passarel·la té una longitud d’uns 170 metres entre la plaça Joan Carles de Sant Rafael i el barri del Castell, i consta de dos trams. Un primer tram format per la passarel·la annexa al pont sobre el riu Sénia i un segon tram que dóna continuïtat a la passarel·la fins al nucli urbà de les poblacions.

Proves de càrrega

La setmana passada ja es van fer les proves de càrrega i aquests últims dies s’ha dut a terme també l’asfaltat del pont, que havia quedat malmès, segons detalla al Diari l’alcaldessa d’Ulldecona, Núria Ventura.

«Suposa un canvi radical en el dia a dia dels veïns dels dos nuclis, ja que millora molt la seguretat», remarca Ventura. I és que per exemple, la vorera que hi havia al pont és tan estreta que no permet el pas d’un carret de la compra o d’un cotxet de nadó, «amb el risc que suposa haver de caminar per la calçada, per on passen molts camions».

Aquest nou pas sobre el riu Sénia, que esdevé frontera administrativa entre Catalunya i el País Valencià, és el primer que s’arranja però el territori reclama que es revisin altres ponts i passos històrics, actualment en força mal estat. Amb aquest objectiu han començat a treballar els municipis afectats i la Mancomunitat de la Taula del Sénia; i recentment es va dur a terme una trobada amb representants de les generalitats catalana i valenciana, per començar a posar fil a l’agulla. Entre els ponts prioritaris que cal arranjar hi ha del Molí de l’Om, el del Molí Bordales i el pont de Malany, aquest darrer entre els termes de la Sénia i Rossell i que esdevé porta d’entrada a la zona de la Tinença de Benifassà.

Actualment s’està treballant per determinar la titularitat d’aquests passos, que en molts casos tenen segles d’història «i segurament es van construir a jornal de vila o per part dels veïns de la zona que en feien ús», comenta Ventura. Aquest és el primer pas, abans de poder abordar la necessària restauració i com es finançarà. I és que es tracta de passos encara avui força transitats, tot i ser vies secundàries, «i on no s’ha dut a terme mai cap intervenció o millora».

En aquest sentit, cal destacar els estudis que han dut a terme sobre aquestes infraestructures entitats locals, com ara l’associació Los Taulons, destaca l’alcaldessa.

Comentarios
Multimedia Diari