Un alt càrrec de l'Institut Geològic i Miner declara que res els va fer pensar que existís perillositat sísmica pel projecte Castor

El funcionari argumenta que es van limitar a redactar l'informe geològic d'acord amb la informació pròpia i l'aportada per ESCAL UGS

19 mayo 2017 21:29 | Actualizado a 22 mayo 2017 12:12
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

El director de recursos minerals i geoambient de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME), José Antonio Fernández, ha defensat que l'informe geològic que avalava la concessió del Castor, no va tenir en compte el risc sísmic perquè res va fer pensar als tècnics que hi hagués aquesta perillositat. Segons fonts de l'acusació, en la seva compareixença davant del jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat), Fernández ha explicat que els mapes i la informació de la qual disposaven, i també la que els va aportar la concessionària del magatzem de gas, ESCAL UGS, determinaven que la zona era de baix risc i que la falla d'Amposta era segura.

José Antonio Fernández ha declarat, aquest dimarts, al matí al Palau de Justícia de Vinaròs, en qualitat d'imputat per un presumpte delicte de prevaricació mediambiental en el cas Castor. És el segon dels tècnics de l'Institut Geològic i Miner de l'estat espanyol (IGME) que declara en les diligències prèvies. Fernández ha contestat les preguntes de les acusacions i de la seva advocada. La resta de defenses no han fet preguntes.

Segons fonts de l'acusació, Fernández ha defensat que el risc sísmic no es va contemplar en l'informe geològic perquè no hi havia indicis que existís. Segons el tècnic de l'IGME, els mapes dels quals disposaven no alertaven de la falla que va provocar la majoria de terratrèmols en la crisi sísmica que va patir la costa de les Terres de l'Ebre i el nord de Castelló. Justament, mig any després dels sismes, l'Institut Geogràfic Nacional (IGN) certificava en un informe que aquesta falla, de menors dimensions, no havia estat cartografiada i que l'empresa promotora Escal UGS no l'havia estudiat a l'hora d'implantar el magatzem de gas submarí Castor. Fernández ha desvinculat davant del jutge aquesta falla amb la d'Amposta, la qual l'IGME va certificar com a "segura".

També ha explicat que l'informe geològic de la concessió es centrava en l'estanquitat de la cavitat on es va injectar el gas, sense tenir en compte l'entorn ni altres riscos, tenint en compte la proximitat de les tres centrals catalanes, i qualsevol emergència que hauria derivat dels moviments sísmics que es pugessin ocasionar. El director de recursos minerals i geoambient de l'IGME ha defensat que l'informe es va fer correctament en els termes que corresponia a les seves competències i que es va redactar en els paràmetres que se'ls va requerir.

Comentarios
Multimedia Diari