Whatsapp Diari de Tarragona
Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un circuit verd i per a bicis connectarà les muralles de Tortosa

L’Ajuntament aprova definitivament el projecte, que tindrà un cost de 886.078,42 euros, una actuació finançada amb fons Next Generation

23 mayo 2024 17:18 | Actualizado a 23 mayo 2024 17:18
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Temas:

Tortosa aviat disposarà d’un nou actiu turístic per posar en valor el seu conjunt emmurallat. I és que la ciutat de Tortosa té fins a 6 kilòmetres de muralla i fortificacions, però es troben en turons i trams desconnectats. Ara, es farà un nou circuit verd i per a bicicletes que connectarà tot el tram de muralles i fortificacions (excepte Tenasses) de la ciutat.

L’Ajuntament de Tortosa ha aprovat definitivament el projecte del circuit verd de les muralles, una de les actuacions incloses en el Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions, subvencionat pel Ministeri d’Indústria, Comerç i Turisme a través dels fons Next Generation.

L’actuació té l’objectiu de potenciar el cicloturisme amb la creació d’una ruta que anirà des del fortí d’Orleans fins a la Torreta de Remolins (passant per Parc Nivera fins al Portal de Tarragona, cap al barranc del Rastre i fortí del Bonete, cap a l’Escola de la Mercè i el Castell de la Suda, passant pel carrer Major de Remolins i acabant a la Torreta de Remolins i a l’antic camp de futbol).

«Per primer cop es connectaran les muralles de Tortosa. Ara estan separades i no tenen cap tipus de connexió. D’una banda, volem potenciar el turisme patrimonial, i de l’altra el cicloturisme, ja que molts turistes arriben a Tortosa en bicicleta per la Via Verda, però no s’aturen a la ciutat. Som una ciutat patrimonial», explica l’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan.

L’espai en què s’habilitarà el circuit cicloturístic és una zona urbana, amb elevada densitat d’habitatges, carrers estrets i pendents en alguns trams, que serà compartit amb vehicles i se senyalitzarà adequadament. Hi haurà dues zones, Orleans i la Torreta, on hi haurà un espai per aparcament de vehicles per tal que els visitants deixen el vehicle i inicien l’itinerari en bicicleta.

En aquestes dues àrees es disposarà dels següents serveis: zona de descans ombrada, recàrrega de bicicletes elèctriques a través d’unes marquesines fotovoltaiques, font d’aigua potable, aparcament de bicicletes i videovigilància. També s’habilitarà espai per aparcament de bicicletes a la zona exterior del fortí de Bonete i el portal de Tarragona. Per tot el circuit s’instal·laran panells informatius sobre les fortificacions.

Més vegetació i llum

A més, l’itinerari travessa una zona de barrancs i turons, per la qual cosa el projecte planteja la creació de cunetes verdes vegetades i la gestió de l’aigua de pluja per evitar que el desguàs es dirigeixi cap a una zona on provoque problemes d’erosions a les fortificacions. En tot el traçat es preveu la millora de l’arbrat i jardineres, així com l’eliminació de les espècies vegetals al·lòctones. Les restauracions vegetals es faran amb plantes autòctones i de baix consum d’aigua. Quant a la il·luminació, es projecta l’enllumenat de les zones del circuit que no disposaven d’enllumenat, així com la millora d’alguns trams. I a les àrees de descans hi haurà plaques fotovoltaiques que generaran l’energia suficient per a l’enllumenat que s’ha d’instal·lar i la recàrrega de bicicletes elèctriques.

Les obres han de començar abans de final d’any. El projecte té un cost de 886.078,42 euros. La previsió és que la via estiga en funcionament la primavera de l’any que ve. «Milers de cicloturistes utilitzen la Via Verda de la Val de Zafan, que ara s’allargarà fins a Amposta i la Ràpita. Des de Tortosa hem d’aprofitar que aquests visitants no passen de llarg del nostre municipi, sinó que descobreixen el ric patrimoni de la ciutat», expressa Jordan.

Altres actuacions

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions suposarà una inversió conjunta de 2 milions d’euros, ja que a més del circuit verd hi ha previstes altres actuacions com un tren turístic impulsat amb energia elèctrica; un pla d’impuls del sector gastronòmic; un joc de misteri per a dispositius mòbils per poder interactuar amb elements de les muralles i un programa de mentoria adreçat a les empreses del sector per a impulsar la innovació.

Comentarios
Multimedia Diari