Para seguir toda la actualidad desde Tarragona, únete al Diari
Diari
Comercial
Nota Legal
  • Síguenos en:

Un vessament d’olis de la central nuclear d’Ascó al riu preocupa la Ribera d’Ebre

ANAV aclareix en un comunicat l’origen de la taca i assegura que hi està treballant

| Actualizado a 26 mayo 2022 20:56
Se lee en minutos
Participa:
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La detecció d’un vessament d’oli al riu Ebre, per part de la central nuclear d’Ascó, preocupa veïns i alcaldes de la comarca de la Ribera d’Ebre. El vessament es va detectar el passat dilluns i no va ser fins dimecres a la tarda, dos dies i mig després, que la central nuclear va confirmar que procedia de les seues instal·lacions, segons detalla al Diari l’alcaldessa de Vinebre i presidenta del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Gemma Carim. Més enllà del vessament en sí, l’abast i les conseqüències del qual s’estan investigant, el que preocupa al territori és el retard en la detecció del problema, segons confirma Carim.

Els primers avisos de la presència d’una làmina oliosa superficial al riu Ebre es van tenir dilluns. Efectius del Seprona de la Guàrdia Civil, Agents Rurals i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) van prendre mostres. Tècnics de l’ACA es van desplaçar dimarts a la central per intentar determinar l’origen del vessament.

A preguntes del Diari, des d’ANAV expliquen que dimarts els primers estudis apuntaven a què el vessament no procedia de la central, sinó d’aigües amunt, però finalment dimecres es va poder trobar el suposat origen a les instal·lacions. Així, aquest dijous l’ACA va dur a terme una nova inspecció sobre el terreny. Segons Carim, en resposta a les seues preguntes, els responsables de la central van explicar que es tractaria d’un vessament d’olis en un intercanviador de calor, que es refrigera amb l’aigua del riu Ebre.

ANAV va confirmar aquest dijous al vespre que la junta de la tapa de l’intercanviador de calor de la turbina de CN Ascó 2 no complia amb la seva funció d’aïllament entre el lubricant i la seva refrigeració, de manera que ha pogut permetre que part de l’oli de l’equip es barregés amb el cabal de refrigeració. Aquesta incidència es va poder produir de manera discontínua cada cop que s’accionaven les bombes del sistema secundari dins les proves funcionals corresponents als treballs de recàrrega, que es van fer en diferents moments entre els dies 21 i 23 de maig. Després de la identificació d’aquest punt de possible pèrdua de lubricant, ANAV va procedir a aïllar-lo i comprovar la remissió de l’aportació de lubricant al sistema de refrigeració.

Ara des de l’Agència Catalana de l’Aigua s’està a l’espera dels anàlisis del vessament i s’ha confirmat que no hi ha afectació en les captacions d’aigua per a ús de boca (Consorci d’Aigües de Tarragona).

La diputada riberenca d’ERC Norma Pujol va denunciar el cas, amb una pregunta al nou president del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Juan Carlos Lentijo, que compareixia a la Comissió de Transició Ecològica del Congrés dimecres a la tarda. Pujol va alertar de la preocupació a Ascó, Vinebre, Garcia, Móra la Nova, Móra d'Ebre, Ginestar i Miravet. Segons detallà la diputada, «els diferents ajuntaments fa tres dies que pregunten a la central, que fins ara responia que no hi tenia res a veure, però ara ja s’ha confirmat que sí».

El president del CSN, al càrrec des de fa dos mesos, va admetre que no en tenia informació sobre el cas, però va afirmar que ho investigaria. «Si hi ha res amb rellevància per a la protecció de persones i medi ambient, aixecarem la bandera», va assegurar a Pujol.

En aturada per recàrrega

Ascó II es troba aturada pel procés de recàrrega de combustible nuclear. L’aturada va arrencar el passat 23 d’abril i suposa la incorporació d’un miler de treballadors a la central per dur a terme els treballs. I és que a més de substituir poc més d’un terç dels elements combustibles que conformen el nucli del reactor, en aquest cas 64, s’han executat treballs d’inspecció i manteniment, majoritàriament preventiu. La inversió prevista és de 23,5 milions d’euros.

Comentarios
Multimedia Diari