Comença la segona fase de les obres per millorar la xarxa de reg de Valls

Les obres donaran servei a 202,7 hectàrees i permetran la implementació de noves tecnologies com el reg per degoteig a nivell de parcel·la

Ha començat la segona fase de les obres per millorar la xarxa de reg de la Comunitat de Regants de Valls. El projecte consisteix en la modernització del sistema a la zona dels Torrents de Valls amb la transformació de la xarxa d’antigues sèquies de làmina lliure.

Les obres donaran servei a 202,7 hectàrees i tindran un transport més eficient dels recursos. Així doncs, permetran la implementació de noves tecnologies com el reg per degoteig a nivell de parcel·la.

A més, les obres de la segona fase del projecte també preveuen la construcció d’una bassa de regulació d’aigua i un sistema d’automatització del reg que permetran una gestió més eficient dels recursos hídrics.

Situació extrema

Un dels principals motius per apostar per la modernització del sistema actual de la xarxa de reg és la situació de sequera severa que es viu arreu del territori. En aquest sentit, el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson, va assenyalar que amb la modernització estan fent una adaptació a la situació del canvi climàtic i a la falta de recursos.

«El sector està treballant per fer aquest pas cap a una gestió més sostenible i des del Departament anem de la mà amb una clara aposta pel desenvolupament del territori rural invertint en les infraestructures i la modernització i consolidació dels nous regadius i altres actuacions com la xarxa de camins», va dir Anson.

Per la seva banda, el secretari de la Comunitat de Regants de Valls, Joan Nadal, va assegurar que són unes obres molt esperades per al conjunt dels membres de l’associació de regants.

«Amb els temps de sequera que vivim és una primera necessitat tenir aquestes infraestructures». I va afegir: «La nova xarxa de reg donarà servei a unes 410 famílies i podrem regar i tenir els cultius en plena producció malgrat les condicions climàtiques».

D’altra banda, Anson va afirmar que en aquest indret del terme municipal de Vallmoll hi haurà la bassa de regulació i a partir d'aquí es redistribuirà l'aigua. «Necessitem altura per donar pressió a l'aigua i des d'aquí anirem fent la distribució a totes les parcel·les».

També va avançar que des del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural intentaran que els regants puguin començar a distribuir-se l’aigua mentre es van desenvolupant les obres.

Una demanda molt esperada

El president de la Comunitat de Regants de Valls, Esteve Bonet, va manifestar que des de l'administració s’ha treballat a favor de l’associació i que esperen que d'aquí endavant els problemes que puguin sorgir no siguin de caire burocràtic.

Aquestes obres es van decretar d‘interès general l’any 2001 i el Ministeri d’Agricultura, Pesca i Alimentació només va executar la primera fase. Les intervencions d’aquest primer procés van acabar l’any 2014 amb un cost de 4,4 milions d’euros.

En aquest sentit, el secretari d’Agenda Rural va reconèixer la paciència que ha tingut la Comunitat de Regants i va assegurar que tenen previst acabar tot el procés en un any i mig. El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha invertit un total de 3,81 milions d’euros en aquest projecte.

Temas: