Consens entre els partits de Valls per abordar la inseguretat des de diferents àmbits

Veïns i comerciants reclamen un gran pacte polític i també decidir com ha de ser el centre històric dels pròxims anys

Des de fa unes setmanes, Valls s’ha convertit en un focus informatiu per un increment de la inseguretat amb fets delictius que han fet saltar totes les alarmes, tant ciutadanes com policials. Darrerament s’han realitzat un seguit de detencions que, sembla ser, han rebaixat el nivell de preocupació, però no del tot. Aquesta mateixa setmana apareixien cotxes amb els vidres trencats –per robar al seu interior– en tres barris i un aparcament. Veïns i comerciants segueixen amb preocupació aquesta situació. Demanen per un costat un pacte entre totes les forces polítiques per afrontar no només aquesta qüestió sinó de cara el futur i també que s’afronti el problema d’una manera més general i no solament policial.

Un dels barris que ha estat més castigat per aquesta sensació d’inseguretat és el Centre Històric. «És un tema que des de fa molt de temps que s’està arrastrant. Polítiques i decisions preses fa temps han permès que s’anés degradant», afirma la presidenta de l’Associació de Veïns del Barri Antic de Valls, Noèlia Ferré. «No hi ha hagut un projecte a 15 ó 30 anys vista», diu. «S’actua sobre la urgència, però no per aprofundir més i aportar recursos materials per desencallar el centre històric».

Invertir en persones

Ferré reconeix que en els darrers anys s’han fet inversions en equipaments al seu barri, com ara l’Esplai Jove –en obres–, el propi Museu Casteller –pendent d’inauguració–, Ca Creus o la urbanització de la muralla medieval de Sant Francesc –pendent de tenir el projecte–. Però la dirigent veïnal diu que s’ha d’invertir també en les persones. Si tú dones facilitats, la seguretat ja vindrà». Posa l’exemple de les Rutes saludables que es va posar en marxa al Col·legi Eladi Homs. Al Nucli Històric seria impossible, perquè en cas d’algun problema el nen no té comerços on demanar ajuda.

Noèlia Farré aposta per un consens de partits, que sigui transversal, «que visualitzin com volem el Centre Històric a curt, mitjà i llarg termini». Les càmeres estan molt bé, que passin els Mossos i la Policia Local, també. «Però la seguretat es pot treballar d’altres maneres, com ara millorant la il·luminació dels carrers». Aposta perquè torni a haver vida al carrer, que es millori la convivència.

A nivell de ciutat

«Com a federació estem preocupats. Sabem que els cossos policials estan fent la seva feina. El problema el tenim amb la justícia o amb les lleis», assegura el president de la Federació d’Associació de Veïns de Valls i Rodalies, Andreu Garcia. «Aquesta situació l’estem vivint molt activament, perquè està afectant tots els barris i estem preocupats», diu. A la vegada recorda el darrer episodi de robatoris a interior de vehicles la matinada de dimarts als barris d’Albada, Fraternal i Sant Josep Obrer. També a l’aparcament del Centre Històric.

El dirigent veïnal reconeix que no és un problema exclusivament policial, «tot no s’acaba posant més càmeres i policies al carrer. Hem de mirar perquè hem arribat a aquesta situació». Considera que és un tema genèric i que hi ha molts actors implicats: la feina, l’alimentació, Serveis Socials, etc.

En aquest sentit, afegeix que el problema que hi ha al casc antic de Valls no és nou, «s’arrastra des de fa temps. Hi ha moltes cases okupades i això produeix inseguretat». La Federació va rebre informació de la situació fa uns deu dies amb una reunió amb l’alcaldessa. «Veus que els cossos de seguretat posen la seva part, però és un tema de ciutat». Per això, assegura que «totes les forces polítiques haurien de deixar al costat els seus egos i posar-se a treballar tots junts. Els 21 regidors han de treballar tots a una».

Els botiguers: «Són fets que degraden la ciutat»

Rosa Baseda, presidenta de la Unió de Botiguers de Valls, confessa que el col·lectiu viu la situació «amb preocupació» perquè són fets «que degraden la ciutat. I la gent vindrà menys». Diu que a certes hores els vallencs tenen por d’anar pel carrer. Recorda que hi ha botigues on hi ha una sola persona, i algunes tenen por.

Baseda comenta que els delinqüents, molts d’ells reincidents, els és igual qui tenen davant «o si tens la porta tancada de l’establiment». «Al final comencem a malpensar de la gent. I això no és bo».

La presidenta dels botiguers reconeix la feina que estan fent tant els Mossos d’Esquadra com la Policia Local o el propi Ajuntament, «no en tinc cap dubte». Però a la vegada apunta que hi ha la sensació com si això no s’anés a acabar mai. També es pregunta a vegades si com més rebombori es dona als fets delictius, més delictes es cometen. «Si un nen pren un llapis, se’l castiga i cap a casa. Amb aquests delinqüents sembla que no hi hagi cap escarment».

Ella també aposta per un «acord» entre tots els partits polítics, tant en aquest tema com en tots els que facin referència a una millora de la ciutat per consensuar aspectes claus. Pensa que hi ha molt d’egoisme i de personalisme en els polítics, «tots es volen penjar medalles. Un va per un costat, l’altre per un altre...».