El pla director de Vila-rodona i Alió se seguirà tramitant

Els alcaldes recorden que el 2018 ja en tenien un de propi que s’apartà perquè Valls i el Pla també s’hi volien sumar. Aquest projecte preveu 216 hectàrees, el 95% de les quals de l’Incasòl

Vila-rodona i Alió volen que la Generalitat, després d’haver desestimat el Pla Director Urbanístic (PDU) de l’Alt Camp, tiri endavant un de projectat el 2018 per una zona que abastava aquests termes i on l’Incasòl ja té el 95 per cent del terreny comprat. La iniciativa en el seu dia es desestimà perquè els Ajuntaments de Valls i el Pla de Santa Maria van demanar sumar-s’hi i fer-ne un de conjunt, assegura al Diari l’alcalde de Vila-rodona. Ramon M. Bricollé. Per a ell, s’han perdut dos anys amb aquest embolic.

Bricollé recorda que el 2007 l’Incasòl va començar a comprar terres per fer-hi el polígon les Planes de Guardià, de 216 hectàrees –un 95 per cent al terme de Vila-rodona i el restant 15, al d’Alió–. D’aquestes, menys de la meitat eren aptes per posar-hi indústria i la resta es contemplava com a zona verda. La compra es va aturar el 2018, quan ja tenia el 50 per cent adquirit. Aquell mateix any, l’Incasòl, durant una visita a Vila-rodona, va dir que volia reactivar el polígon i es començà a planificar el desenvolupament territorial a través de les comissions tècniques i executives.

A la primavera de 2020, recorda l’alcalde de Vila-rodona, quan tot estava planificat i amb els terminis marcats, la Generalitat diu que tot queda desestimat i es crea el PDU de l’Alt Camp, amb la incorporació dels Ajuntaments de Valls i el Pla de Santa Maria després que aquests ho demanessin. «Personalment, em va molestar molt. No he cregut mai amb el PDU de l’Alt Camp perquè no veia clar la discontinuïtat urbanística, de 10 quilòmetres de distància, que hi ha entre els tres sectors».

El 31 de març d’enguany, el conseller de Territori visità Vila-rodona per presentar el PDU de l’Alt Camp, amb presència dels quatre alcaldes afectats. Dies després, els Ajuntaments de Valls i el Pla es desmarcaren i el rebutjaren. «Ens molesta que per culpa d’aquests dos municipis hem vist afectat el nostre desenvolupament industrial».

Bricollé entén que la situació de Vila-rodona-Alió és molt diferent a la de Valls i el Pla de Santa Maria. «En el cas nostre no es preveuen expropiacions. A finals de desembre de l’any passat l’Incasòl ja tenia el 95 per cent del terrenys comprats –amb una inversió de 16 milions d’euros–, on no havia cap casa. Els pagesos van vendre de molt bon gust perquè eren terrenys poc fèrtils. Ningú ha vingut a queixar-se».

De totes maneres, l’alcalde vila-rodoní diu que el polígon ha de ser «equilibrat, amb tot el respecte a nivell ambiental i agrícola», tal com estava previst en el projecte de 2018: «Ja teníem pactat amb del departament de Territori un polígon que respectés el medi ambient, el paisatge, el patrimoni de pedra seca, fins i tot rehabilitant les construccions actuals». I afegeix: «Volem terres de cultiu al mig del propi polígon. Que entre nau i nau hagin oliveres o ametllers, i fins i tot es podrien conrear vinyes perquè a la zona hi ha pous d’aigua».

Respecte el parc solar, Bricollé diu que «Vila-rodona no vol embrutar el terme, no volem que més territori es vegi envaït per plaques o línies elèctriques. Si s’han de posar panells solars, que es posin dins l’àmbit del polígon; si poden ser damunt les teulades, millor».

Finalment, l’alcalde diu que si en deu dies no els truquen des de la Generalitat, «ens posarem en contacte amb el departament de Territori perquè el nostre PDU continuï endavant amb les mesures acordades el 2018».

Fonts del Departament de Territori han indicat que respecte Valls i el Pla de Santa Maria retira la proposta presentada del PDU, però que segueix la tramitació de Vila-rodona i Alió. Respecte la ubicació de la futura terminal ferroviària, les mateixes fonts van indicar que «es determinarà en funció de la configuració definitiva del desenvolupament urbanístic», tot i que l’alcaldessa de Valls va assegurar dimarts que no es faria.