Important estalvi energètic a les depuradores amb les plaques solars a la Conca de Barberà

La instal·lació fotovoltaica es farà a Montblanc, l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt i Solivella

El canvi climàtic és una realitat que estem palpant actualment de diferents maneres. Les administracions públiques, fa temps, que han engegat polítiques per mitigar els seus efectes, i lluitar contra ell. Això suposa fer canvis en el consum de les energies, i també d’altres aspectes. Un d’aquests exemples el podem trobar a les estacions depuradores de Montblanc, l’Espluga de Francolí, Santa Coloma de Queralt i Solivella.

Des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, ens que gestiona aquestes depuradores, han engegat una iniciativa per dur-hi a terme una instal·lació fotovoltaica. A hores d’ara el projecte està aprovat, i s’està pendent que surti a licitació.

Tot plegat, va començar ja fa un temps quan van iniciar un estudi de potencialitat, perquè les plantes depuradores tenen un consum d’energia molt alt. Arran d’això, van veure que era viable posar plaques solars, i poder tenir un retorn a curt i mitjà termini, excepte a la depuradora de Senan, que té unes característiques diferents que les altres quatre. Per fer-ho han demanat finançament a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), i esperen que el 2023 pugui entrar en funcionament. La intenció que tenen és que un cop hagi sortit a licitació una mateixa empresa se’n faci càrrec, per no tenir quatre interlocutors diferents. L’import que hi ha previst és d’uns 240.000 euros, i l’actuació serà d’entre dos i tres mesos.

Cada depuradora tindrà un estalvi energètic diferent, però la mitjana es calcula que serà entre el 40% i el 50% entre totes. Hi ha algunes que arriben gairebé al 60%, i d’altres que s’aproximen al 40%.

El canvi climàtic

Mireia Palau, tècnica de medi ambient al Consell Comarca de la Conca de Barberà, comentava que «és una mesura més per adaptar-se als objectius de l’agenda 2030 per pal·liar els efectes del canvi climàtic». Afegia que aquesta actuació suposarà «un estalvi, i una reducció d’emissions, i que a més pot repercutir en les tones de petroli que es consumeixen». En concret, segons els seus càlculs, a Montblanc hi hauria una disminució de 19,81 tones de petroli, a l’Espluga de Francolí de 4,82, a Santa Coloma de Queralt de 4,75, i a Solivella de 3,37. Palau assegurava que «la repercussió social, econòmica i ambiental és immediata i molt important amb tot l’entorn».

En total, s’instal·laran, entre les quatre depuradores, unes 369 plaques solars, que esperen que durant l’any que ve ja puguin estar a ple rendiment. «És la continuïtat d’altres accions que hem dut a terme», assegurava Palau, qui també comentava que durant el 2023, si poden, volen canviar la lluminària, de les depuradores, i fer que siguin LED. «Amb tot això que fem continuem una línia d’actuació, que ja havíem engegat». A Montblanc també s’hi vol instal·lar una fotolinera, una marquesina amb el sostre de panells solars que permet que els vehicles elèctrics es puguin alimentar amb aquesta energia renovable. Fa uns anys que tots els vehicles de la depuradora de Montblanc són elèctrics, i això els serà de molta utilitat.

Això no s’ha pogut dur a terme a Senan La tècnica de medi ambient, explicava que és una instal·lació diferent, més petita, on no es fa un tractament complet. Per aquest motiu, no sortia a compte posar-hi plaques solars. Ara estudien alternatives.