«La gent no va amb tren a Valls perquè no té l’opció»

Nil Magriyà, de Amics del Ferrocarril, parla de com veu la situació ferroviària de la ciutat

Millorar la freqüència ferroviària i el nombre de trens que arriben a Valls, és una demanda que moltes persones realitzen al municipi. Actualment, viatjar de Valls a Barcelona, és una tasca molt complicada, i que treu més d’una hora, cosa que en cotxe és molt més senzill. Per això les entitats, i els governs que han passat per l’Ajuntament reclamen un canvi en aquest aspecte.

Una de les entitats que ha tingut més implicació en tot això són els Amics del Ferrocarril de Valls. Precisament, una organització que ha commemorat el 140è aniversari de l’arribada del ferrocarril a la ciutat, i a més rebran el premi a la Iniciativa Cívica de la 40a Nit de Premis de Valls. Al setembre de l’any que ve bufaran les espelmes dels seus 25 anys. Nil Magrinyà, el president d’Amics del Ferrocarril de Valls, assegura que treballen per «donar un bon servei al municipi». Assegura que ja fa temps que han elaborat un projecte perquè «posin més trens a Valls». De fet, l’estiu passat van publicar un llibre, Llibre blanc de futur ferroviari a la ciutat de Valls, que ja posa sobre la taula alguna d’aquestes solucions.

Aquestes propostes les van poder fer arribar al conseller de Territori de la Generalitat de Catalunya, Juli Fernández. Bàsicament, demanen que un de cada dos trens que arriben a Sant Vicenç s’allargui fins a Valls, així tindrien unes 17 freqüències diàries. Magrinyà és de professió, maquinista de trens, i comenta que «així com està configurada la ferroviària és molt poc viable que arribin més Rodalies al Camp de Tarragona», de fet afegeix que «cada cop que toquen alguna cosa ho deixen pitjor del que estava». I també parla d’una possibilitat que s’ha posat sobre la taula fa unes setmanes. Assegura que «tancar el triangle de Picamoixons no té sentit, perquè un tren que el viatge és Valls - Tarragona si el fa en tres quarts d’hora, no és atractiu». Sí que veu amb bons ulls un tren lleuger paral·lel a la Nacional, cosa que seria «una de les solucions».

Fa uns dies, de moment, van proposar als tècnics del departament de Territori la seva proposta sobre allargar els trens que arriben a Sant Vicenç. Ara esperen respostes, i actuacions polítiques perquè això, algun dia, acabi sent una realitat. Referent als trens de passatgers, comenta que «l’estació de l’AVE és ‘l’antiestació’, per voler fer agafar el tren a la gent». Diu que «està mal feta, mal ubicada i mal gestionada, cosa que provoca menys passatgers, per tant que les persones optin més per transport privat».

Les mercaderies i els vots

El president de l’entitat també es mostra contundent pel que fa als trens de mercaderies. Es mostra segur i diu que «els trens de mercaderies s’han convertit en una moneda de canvi per guanyar quatre vots». La proposta de l’entitat en aquest àmbit és recuperar la línia Reus - Roda, ja que asseguren que pots fer un enllaç per anar fins a València, i això «trinxa menys el territori, i permet una mobilitat més raonable, senzilles i que ho fan fàcil a tothom. «Si un tram de mercaderies ha de tardar quatre hores, és poc atractiu». Expliquen que aquells trens que van a Tarragona hauran de passar pel costat de mar, d’alguna manera, i diu que «no tot és blanc, ni negre».

Amb tot, creu que la societat ha reivindicat la millora necessària que cal, però «el Govern no s’ho acaba de creure». Per això, assegura que la gent «no va amb tren perquè no li posen trens, i no té l’opció».

Temas: