La mostra del camp català sobreviu amb èxit a la calor

Crònica Firagost. La 66a Fira de «fruites, vins i alimentació» de Valls supera la primera jornada amb un gran nombre de visitants i una afluència propera a les xifres prepandèmia. També hi va haver concursos i activitats per a totes les edats

Com cada primer dimecres d’agost i el dia anterior, enguany la ciutat de Valls s’havia preparat per acollir la Firagost, la fira del camp més popular de Catalunya. Després de dos anys en blanc, el sector agrícola va recuperar la 66a edició de la seva «festa» amb més de 300 expositors i paradetes complementàries que van omplir d’olors, colors i música carrers i places.

Des de les 10 del matí, els aparadors es van omplir de productes agrícoles i derivats, i l’interès per la programació augurava una fira multitudinària després de la pandèmia. Com bé va apuntar la tècnica de l’Oficina de Turisme de Valls, Olga Garcia «la gent tenia ganes de sortir al carrer», quelcom que es va confirmar al llarg de la jornada, malgrat les elevades temperatures del migdia, i finalment «les hores més fortes van ser a partir de les sis de la tarda, amb el volum més gran de gent», va afegir la tècnica. Les exposicions estaven repartides pel nucli més cèntric de la capital de l’Alt Camp i la gent es va anar distribuint.

Els ciutadans van poder copsar a peu de carrer les dimensions i funcionament de diverses màquines agrícoles: tractors, excavadores, elevadors i, fins i tot, quads, dels quals van gaudir especialment els més petits.

A més, l’exposició va comptar amb altres productes com motors, xemeneies, plaques solars, finestres i cotxes de les marques més famoses del mercat; fet que va evidenciar que la Firagost és un espai comercial, dirigit a un públic sobretot familiar, on els tallers i les empreses del territori poden arribar a nous clients.

Al passeig de l’Estació, també, s’hi va situar la Unitat Mòbil del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, on diversos vallencs i vallenques van col·laborar amb la iniciativa més solidària de la festa.

Alhora, diversos carrers del centre es van convertir en zona de vianants i, sens dubte, un dels punts neuràlgics de la festa va ser la plaça dels Quarters amb una oferta molt variada des de tèxtil i joguines, fins a gelats i botigues artesanals. També, van destacar els estands institucionals del carrer Germans Sant Gabriel, on molta gent es va reunir per donar suport a les entitats locals.

La ruta per la 66a Firagost continuava al carrer del Teatre entre les flaires de formatges, embotits i productes ibèrics, espècies, encens i espelmes aromàtiques. Cal assenyalar, però, que les paradetes de menjar van ser les més aclamades per la gent, que demanava suggeriments als venedors i omplia la bossa amb els millors embotits. És més, la gana va conduir els visitants al carrer de Jaume Huguet, que donava la benvinguda a la «fira de fruites, vins i alimentació» amb productes artesanals i, tot seguit, dirigia tothom cap a l’espai d’horticultura i jardineria.

La gent anava amunt i avall comprant i gaudint d’aliments de qualitat, fins a la Mostra-Exposició del Camp Català, amb les parades de la plaça El Pati. Aquesta va destacar pels lots de productes especials com els d’Artesans de l’Abel, vinguts de Mataró, que contínuament estaven atenent a clients interessats en els lots de llonganisses, fuets i secallones.

A més, hi havia aparadors de pa artesà, menjars preparats i dolços, al voltant de la plaça. Tot seguit, baixant pel carrer de La Cort, la Societat Agrícola i Secció de Crèdit de Valls iniciava els expositors amb les successives cooperatives i agrupacions agrícoles, principalment vallenques, però també de pobles de la província com Reus, Alcover, Picamoixons o Vila-rodona; així com indrets més llunyans com Aitona, Esparreguera o Saragossa.

De fet, un venedor d’aquesta darrera ciutat, Abel Larena, va afirmar que «era el primer dia i la primera vegada que venia, però que altres venedors li havien dit que vingués», perquè es tracta «d’una fira molt coneguda fora de Catalunya», va afegir. En el seu cas, els préssecs de Calanda es van vendre molt bé al matí, malgrat la calor, i esperava més clientela de cara a la tarda.

Precisament, quan va començar a baixar el sol, les parades van lluir els seus productes ben col·locats i amb petites degustacions a disposició del públic, que conformava una multitud que omplia el carrer de gom a gom. Al centre de la plaça del Pati, però, es va fer lloc per a les quatre food trucks –hamburgueses, entrepans, patates fregides, creps bretones i bols poke– i els dispensadors de cervesa artesana de diferents varietats.

La Fira del Camp de Valls també va incloure activitats per a tots els públics. D’una banda, a la plaça del Blat, Crisfang de Masllorenç va organitzar dos tallers interactius de ceràmica per als infants que consistien a treballar el fang, decorar-lo amb pintures, aprendre a donar-li formes i a conèixer-ne la textura. Simultàniament, el passeig dels Caputxins va acollir la 17a Trobada de Puntaires, a càrrec de la Llar de Jubilats de Valls, on àvies i netes van compartir infinites agulles, fils de colors i motius tant florals com geomètrics. «Una tradició que s’està perdent», aprofitaven per reivindicar mentre gaudien d’una estona distesa.

A dos quarts de set, la Societat Sant Antoni de Valls va encetar la Cercavila Tradicional de Firagost, amb l’acompanyament de la Banda de Tambors de Lepant. Moltes famílies van esperar amb il·lusió per sentir el so dels cavalls, veure els carros més tradicionals i admirar els carruatges més «victorians» en el seu recorregut des de la plaça de l’Estació a la Font de la Manxa.

Després de l’acte inaugural al Saló de Sessions de l’Ajuntament, a càrrec d’autoritats i representats, el primer dia del Firagost 2022 va seguir a la plaça del Pati, amb el tast de Vi amb Porró, on hi va haver lectures vitícoles i una degustació popular, a més dels premiats commemoratius «Ambaixador del Porró 2022», «Porronaire d’Honor 2022» i «Restaurant Porronaire d’Honor 2022».

I encara faltaven els dos grans concursos amb participants de les comarques tarragonines i d’altres punts de Catalunya i Castelló. El Kursaal va acollir el 41è Concurs d’Arrossegament amb Trineu –amb categories de 400 kg, de 400 a 500 kg i més de 500 kg– i un espectacle eqüestre amb els millors genets del territori. La 35a Cursa-Concurs de Portadors de Saques d’Avellanes –58 kg durant 1500 metres– i la 30a Cursa Femenina de Portadors de Mitges Saques d’Avellanes –28,8 kg en un camí de 1000 metres– va engrescar al públic que es va apropar de nou al passeig de l’Estació.

Finalment, La Nit Jove, ja a mitjanit, va vestir l’escenari amb música per ballar i va comptar amb un sopar a la fresca, cortesia del Ralli Bar Food Truck.

La jornada d’avui, dimecres, continuarà amb un Mercat d’Art Jove, una Jornada tècnica sobre l’ocupació al sector agrari, la 1a edició de la Desfilada Canina, l’Actuació Castellera d’ambdues colles locals i la venda de tots els productes exposats a la fira.

Temas: