Recuperació d’un quilòmetre d’un tram del Gaià a Querol

Afectarà una superfície de 9,7 hectàrees i es demolirà l’antiga estació d’aforament. Ara s’adjudicarà la redacció del projecte constructiu

En el tram inicial, entre les comarques de la Conca de Barberà i l’Alt Camp, el Gaià és un dels rius mediterranis millor conservats. Amb aquest esperit, i perquè ho segueixi sent, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) preveu la recuperació de l’espai fluvial a la zona coneguda com el Mas Esplugues, al terme municipal de Querol.

L’àmbit de l’actuació se situa aigües avall de l’antiga estació d’aforament, en el primer eixamplament del riu Gaià a la sortida de la serralada litoral i s’estén per una longitud aproximada de 1.100 metres, amb una superfície associada de 9,7 hectàrees. Aquesta actuació complementa el projecte de demolició de l’antiga estació d’aforament i és, per tant, un projecte que suma a la recuperació de la conca del riu Gaià.

L’ACA ja està punt d’adjudicar la redacció del projecte constructiu, amb un import de 64.820,41 euros. Un cop s’hagi signat amb l’empresa guanyadora del concurs, aquesta té un termini de set mesos per materialitzar les obres.

L’actuació pretén la restauració ecològica d’aquesta zona, amb l’objectiu, també, de consolidar-lo com a corredor ripari. Cal tenir en compte que en aquesta zona hi ha l’existència d’espècies al·lòctones i invasores (herbàcies, arbustives i arbòries) i la localització de tres rescloses: la de Mas Esplugues, la de l’antiga central hidroelèctrica del Molinet i la dels regants d’Armentera.

L’alcalde de Querol, Jordi Pijoan, mostra al Diari la seva satisfacció pel projecte al riu Gaià, «que en alguns punts està més degradat i ara s’inverteix en la seva restauració per recuperar el bosc de ribera, i per treure els elements que interfereixen els corredors biològics del mateix riu, que impedeixen el trànsit de peixos amunt i avall». Pijoan recorda que algun tram del Gaià és candidat a ser Reserva Fluvial Natural.

El projecte haurà de definir diverses alternatives, tenint en compte els usos actuals de l’espai, i també preveu un pla de seguiment i manteniment durant un any després de finalitzar les actuacions previstes.