Ulleres amb guants per combatre l’ailant

Alcover era l’escenari escollit per informar sobre les espècies invasores. Unes onze persones van aprendre sobre el tema

Les espècies exòtiques invasores cada cop són més presents arreu del territori. La globalització, i el canvi climàtic han facilitat que es puguin instal·lar sense molts problemes, i amb total comoditat. Es tracta d’una qüestió que segons Jesús Ortiz, membre de l’Associació per a la Conservació dels Ecosistemes Naturals (CEN), «desconeixem i no en som conscients». Per aquest motiu, aquesta organització, va realitzar un taller el matí de diumenge a Alcover sota l’atenta mirada de més d’una desena de persones.

Ortiz, qui impartia el taller, explicava que «aquestes espècies impacten a la natura, a la salut, afecten als valors naturals i també a les qüestions socioeconòmiques». Durant el taller es van centrar, sobretot amb l’ailant, un arbre originari de la regió xinesa que va aparèixer i es va expandir aquí per diferents finalitats ornamentals, i arran de les llavors disperses per vies com els vehicles, el vent o l’aigua. Calculen que a Catalunya hi ha unes 1.800 espècies exòtiques i un 2%, unes 200, són invasores.

El responsable del taller afirmava que «les invasores són la segona causa d’extinció d’espècies a escala mundial», i afegia que «l’aliant substitueix cada cop a més vegetació autòctona». De fet, hi ha boscos plegats d’aquest arbre, i això provoca que no puguin créixer altres arbres, els ocells no nidifiquen i se simplifica la diversitat al nostre territori. A més als agricultors els apareixen als camps de conreus, molts d’ells no saben eliminar-los bé, i acaben rebrotant, fent que tinguin un problema. De fet, l’única solució és dur a terme un tractament que és tòxic, però hi ha investigadors que busquen alternatives.

A la demarcació de Tarragona l’aliant està bastant estès, però encara és pitjor entre Barcelona i Girona. Francesc Ortiz comentava que «amb aquest arbre encara som a temps de parar la seva expansió, a diferència d’allò que passa amb la canya, que també és una espècie exòtica invasora».

Per dur a terme aquest fet s’ha de fer una bona estratègia, però no són molts els recursos que es necessiten. Els professionals asseguren que si no es pot eliminar del tot, el seu impacte es pot arribar a minimitzar. Els assistents al taller, equipats amb ulleres de protecció aprenien tots els detalls per eliminar aquesta espècie invasora, i tenien informació referent a aquest tema. Un cop acabada la formació, van passar a la pràctica, eliminant més de 120 aliants.

Pel que fa als ajuntaments i al seu entorn, Ortiz afirmava que s’han anat posant les piles en aquest aspecte. Tot i això, «encara falta conscienciació i coneixement de la problemàtica real. Falten estratègies per anticipar-se, ja que fins que no s’ho troben a sobre no comencen a actuar». Així doncs, s’ha d’anar als consistoris i explicar què passa, se’ls ha d’anar a buscar, perquè encara ningú pensa amb aquests temes, i no els posen, habitualment, sobre la taula.

El responsable del taller recordava que hi ha una llei contra les espècies exòtiques invasores, que indica tot allò que s’ha de fer en aquest aspecte. El problema és que «ningú coneix aquesta llei», i es compleix poc.