Els alcaldes alerten que la bonificació de l'AP-7 no resoldrà els col·lapses del trànsit intern

Els transportistes valoren positivament la mesura però adverteixen que no acceptaran un desviament obligatori dels camions sense la gratuïtat (Àudios)

L'anunci de la pròxima bonificació del 50% dels peatges de l'AP-7 entre Altafulla i Vilafranca del Penedès per als camions ha estat rebut amb satisfacció continguda pels alcaldes afectats i el sector del transport del Camp de Tarragona. Tot i valorar la mesura com un "primer pas" en la direcció correcta, ajuntaments com Altafulla i Torredembarra alerten que en cap cas resol els col·lapses del trànsit intern que pateixen els municipis, especialment durant els caps de setmana i a l'estiu. Per la seva banda, la Federació d'Autotransport de Tarragona (FEAT) veu amb bons ulls la rebaixa però avisa que rebutjarà qualsevol intent de forçar el trasllat del trànsit pesat a l'AP-7 sense la seva gratuïtat.

 

"És una mesura que esperàvem, que ja va aparèixer a les reunions: és un primer pas molt positiu", ha celebrat l'alcalde d'Altafulla, Fèlix Alonso, per qui l'anunci certifica que el Ministeri de Foment és conscient dels problemes que genera l'actual estructura viària al territori més enllà del percentatge de la bonificació. Els plens dels municipis del Tarragonès i el Baix Penedès afectats havien aprovat recentment mocions que exigien la gratuïtat total de l'autopista davant l'actual col·lapse del tram de la N-340. Finalment, no s'arribarà a tant. Malgrat això, l'alcalde no descarta que, finalment, es pugui acabar aplicant una mesura com l'adoptada amb la N-II a Girona, on s'ha prohibit la circulació de camions i se'ls ha desviat per l'autopista amb bonificacions de fins al 50%.

 

Aquest plantejament és, precisament, el que rebutgen explícitament des de la FEAT, segons ha confirmat el seu president, Josep Lluís Aymat. El responsable de la patronal dels transportistes considera que la bonificació del 50% anunciada per Foment una "notícia positiva, sempre i quan no suposi prohibir la circulació per la N-340". Creu que, això, representaria "criminalitzar" el sector amb l'objectiu d'ocultar la manca d'inversions de les administracions públiques em garantir una major capacitat i unes condicions de trànsit més segures en les infraestructures viàries de la zona. Aymat reclama que si s'apliqués aquesta prohibició, els camions haurien de disposar d'una via alternativa gratuïta.

 

Més enllà d'això, la patronal creu també que la mesura és "un primer pas" i que caldrà veure la seva efectivitat amb el temps per valorar si la bonificació de la meitat del preu del peatge és o no suficient. "Si hi h un increment substancial del tràfic per l'autopista, pensarem que és molt positiva. Si és molt petit, creurem que ens hem quedat curts i caldrà una bonificació superior per incentivar el trànsit. Però no ens podem fer trampes al solitari i dir que serà un gran èxit perquè tothom passa per l'autopista si es prohibeix la N-340, però aquest és el camí", ha reiterat.

 

Insuficient, segons l'alcalde de Torredembarra

"Nosaltres amb això no en tenim prou. La denúncia dels ajuntaments no és el trànsit pesat de la N-340 sinó el trànsit en general", ha declarat l'alcalde de Torredembarra, Enric Grangel, molt crític amb l'abast de les bonificacions anunciades per Foment i partidari d'aplicar la gratuïtat de l'AP-7 fins el Vendrell a partir d'una "visió general". Per als alcaldes, de fet, calen actuacions immediates per resoldre els maldecaps que generen els desplaçaments interurbans a la zona. Aquesta és, també segons Alonso, la gran assignatura prioritària i pendent del govern espanyol a partir d'aquest moment en una zona on acaba el traçat de l'autovia A-7 cap al nord, al terme de Tarragona, que conflueix amb l'accés a l'AP-7 i la N-340 amb les seves travesseres urbanes.

 

Especialment, durant els caps de setmana i a l'estiu, quan els desplaçaments interurbans col·lapsen la N-340. "Que treguin els camions en dies de cada dia a la N-340 i a Torredembarra es faci en diumenge una cua fins la rotonda d'Altafulla, això no m'ho soluciona treure els camions", apunta Grangel, qui recorda que molts conductors, sobretot en diumenge, utilitzen vies urbanes, camins rurals o forestals alternatives per poder arribar al Vendrell evitant els peatges de l'autopista o la congestió de la N-340.

 

"Roda de Berà va controlar una circulació de 1.200 vehicles un diumenge a la tarda", remarca l'alcalde torrenc. "D'Altafulla al Vendrell et pots passar una hora per l'antiga N-340. Perquè no tenim l'A-7 i no s'ha de fer o es farà paral·lela a l'autopista", afegeix Alonso, partidari de fer un estudi dels desplaçaments per l'AP-7, que determini els trajectes de llarg recorregut i la mobilitat interna per aplicar "peatges a la carta".

Temas: