Roda de Berà inaugura una estàtua en honor a l'alcalde Fèlix Martorell

Dins la celebració de la festa major petita, dedicada a l'Ecce Homo, el monument al batlle era un dels actes destacats

Ni la pluja va poder evitar que la gent de Roda de Berà sortís ahir al carrer per celebrar la festa major petita que honora l’Ecce Homo, i encara més enguany, per homenatjar la memòria de Fèlix Martorell Virgili, que fou alcalde del municipi entre els anys 1969 i 1987.

A l’avinguda que porta el seu nom es va descobrir al migdia una escultura en reconeixement a l’alcalde Martorell, treballador incansable en favor d’aquest poble del Tarragonès que, durant el seu mandat, va fer el gran pas de l’agricultura a vila turística.

El paraigua va ser l’amic inseparable durant la festa, al matí, per la gent que es va aplegar i ser testimoni de com els pagesets descobrien l’estàtua de bronze, al·legoria a la memòria de Fèlix Martorell, en presència de l’alcalde de Roda, Pere Virgili, regidors i familiars de l’homenatjat. L’autor de l’estàtua és el metge tarragoní, Manel Romaní «escultor aficionat», com ell mateix es defineix, i rodenc d’adopció.

Es va glossar la figura de l’alcalde Martorell: «una persona culta, honrada, treballadora, de fort caràcter i orgullós del seu poble». Sempre implicat en la vida social i cultural de Roda va ser un dels fundadors i president de la Cooperativa Agrícola Sant Bartomeu, i formà part de la companyia de Teatre Lluís Marcos.

Des de l’alcaldia, Fèlix Martorell va solucionar, amb agilitat, els problemes d’abastament d’aigua i el sanejament, i va aconseguir una escola d’acord amb les exigències del moment. També es va posar en relleu l’oposició de Martorell a què s’instal·lés a Roda la central tèrmica que, finalment, es va ubicar a Cubelles, per evitat els perjudicis ambientals a la població. Agafat de la mà de Luis del Olmo –que també hi era ahir– durant 14 anys l’Expocanción, va donar a conèixer Roda, arreu de l’Estat.

L’alcalde Virgili va descriure els significats del conjunt escultòric, que compta amb un garrofer arrelat a la terra, encerclat en una trona de pedra seca, igual que la peanya que sosté l’estàtua de la nena aplicada a la lectura. «Martorell va ser un autodidacte, de talent innat, culte, arrelat a la terra, amant i coneixedor de les pedres i apassionat de la lectura», va concloure el batlle.

Els familiars de Fèlix Martorell van agrair l’erecció d’aquest monument, i els participants al seguici de la festa van oferir una reeixida actuació.

Temas: