«Tenim molta història, i s’ha de posar en valor»

Reportatge. Foment Cultural, entitat pionera en cultura popular i història local a l’Hospitalet de l’Infant, posa en marxa una nova secció de patrimoni de la localitat

Durant els anys 80 del segle passat, amb el creixement de l’Hospitalet de l’Infant, va sorgir la necessitat de crear entitats que vetllessin per la conservació del patrimoni local i les tradicions populars. Així va néixer Foment Cultural de l’Hospitalet de l’Infant, que va ser pionera en l’aspecte cultural al municipi. «En aquell temps cap entitat s’hi dedicava a la cultura», explica Santi Castellví, actual president de l’entitat, «i un grup de veïns molt sensibilitzats amb la cultura van crear el Foment».

Des de la seva fundació, Foment Cultural ha treballat per dinamitzar i difondre la cultura a Hospitalet, principalment la cultura popular catalana. L’entitat es divideix en diverses seccions, i cadascuna d’elles funciona de manera pràcticament independent. Des de Foment Cultural es coordinen grups de sardanes, els gegants d’Hospitalet, els grallers i els tabalers. A més, la pròpia entitat va crear una bèstia de foc, el cavallet de mar, que surt als correfocs.

L’activitat d’aquests grups consisteix a participar en festes i trobades populars, tant a Hospitalet com a d’altres municipis (aplecs de sardanes, trobades de gegants, etc.). L’entitat també duu a terme un programa radiofònic de divulgació sobre la sardana, i realitza cursos de timbal i de gralla. Una altra secció és la de bitlles tradicionals, amb un equip que competeix al campionat català.

La filosofia de l’entitat és la de ser participativa i oberta. «Donem molta més importància a fomentar la participació que la identitat local», explica Castellví. En una localitat amb més de 80 entitats, Foment Cultural està sempre obert a col·laborar amb altres associacions, amb insitucions, administracions públiques, etc. A més, està sempre oberta a rebre els veïns de l’Hospitalet que hi vulguin col·laborar.

Castellví va comentar, amb pessimisme, com ha afectat i està afectant la pandèmia a l’associacionisme: «ha atacat un dels nostres pilars, que es reunir-nos i ajuntar-nos. Amb la por que ha provocat, el tarannà de la gent ha canviat, ens hem tornat tots més individualistes. A Foment Cultural teníem unes dinàmiques de treball molt establertes que es van trencar d’un dia per l’altre, i reprende l’activitat està sent difícil».

Història i patrimoni

Ahir, el Centre de Visitants de l’Hospital del Coll de Balaguer va acollir l’acte de presentació de la secció d’història i patrimoni. L’objectiu de la secció és treballar en la divulgació de la història de l’Hospitalet i la recuperació del patrimoni local. «La idea és recuperar l’esperit inicial de l’entitat, que era aquest estudi de la història i el patrimoni», va explicar Alfons Tejero, membre de la junta de Foment Cultural i responsable de la nova secció. «Històricament, l’Hospitalet ha estat un poble petit, que va començar a créixer a partir dels anys 60», comentava Tejero. «Per aquest motiu, estem una mica orfes d’història. En tenim i molta, però no es coneix».

La tasca inicial serà recuperar i donar a conèixer les fortificacions del coll de Balaguer (trinxeres, búnquers, antiaeris, etc.), construïdes a la Guerra Civil per tractar d’evitar l’avenç del bàndol nacional a Catalunya. Es faran xerrades, sortides de camp i recreacions històriques.

L’acte de presentació de la secció va consistir en cinc parlaments. Castellví i Tejero hi van ser, a més de Jordi Solé, membre de la secció; Alfons Garcia, alcalde de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant; i Antoni Conejo, fill de l’Hospitalet i doctor en Història de l’Art per la Universitat de Barcelona. Conejo sempre ha treballat per la recuperació del partimoni de l’Hospitalet, especialment per l’Hospital del Coll de Balaguer, que es remonta a l’època medieval. Després, es va projectar un documental, elaborat per l’historiador Òscar Pinto i es va oferir un vermut als assistents. L’acte va transcòrrer segons s’havia programat, i Tejero va valorar positivament «la bona assistència».

Temas: