Aina Peris i Noelia Flores s’emporten el premi Dolors Vives i Rodón del 2022 a Valls

Un treball relacionat amb la moda femenina i un altre sobre el paper de la dona dins la publicitat han sigut els estudis reconeguts pel jurat

El saló de plens de Valls va acollir l’entrega de premis Dolors Vives i Rodón corresponents a l’any 2022 ahir. Es tracta d’uns guardons que reconeixen els treballs acadèmics i les activitats que promouen la igualtat de gènere.

Per segon any consecutiu els premis s’han ampliat de dues categories a quatre. A més dels treballs de recerca de batxillerat, i les activitats de diferents formats organitzades pels centres educatius s’han afegit -ja es va fer amb els de 2021- els treballs curriculars de cicles formatius de grau mitjà i grua superior, i les activitats de diferents formats organitzades per les entitats de la ciutat.

Aina Peris Maldonado va ser una de les guardonades gràcies al seu treball de recerca de batxillerat titulat ‘La dona a través de la moda durant els segles XIX, XX i XXI’. El jurat també va decidir donar l’accèssit en aquesta categoria al treball ‘Se’ns tracta igual en la publicitat del segle XXI?’, de Noelia Flores Álvarez. Les dues recerques tenen un punt en comú: analitzen el paper de la dona en diferents àmbits. En llocs on en moltes ocasions ha estat estigmatitzada.

Per altra banda, en la categoria de diferents formats de centres educatius la distinció el va rebre el projecte ‘Mirem el Nadal amb ulleres liles’ de l’Escola Enxaneta de Valls. També va tenir un reconeixement el projecte ‘Grup de dones i salut mental’ de l’Associació Porta Oberta. És una entitat que des del 2005 treballa amb la salut mental de la població, per millorar-la, i per intentar donar resposta a problemàtiques que hi ha. En aquest sentit, es va centrar en les dones, ja que molts treballes evidencien que són les que pateixen més trastorns relacionats amb la salut mental com la depressió o l’ansietat.

Pel que fa a la categoria de grau mitjà o superior va quedar desert en no haver-se presentat cap treball a concurs.

Visibilitzar

El principal objectiu del reconeixement és promoure la igualtat efectiva entre homes i dones. A més també es vol impulsar la visibilització de la diversitat de gènere i afectivosexual entre un ventall més ampli de la ciutadania. A través de la convocatòria dels premis s’incorpora la perspectiva de gènere a les actuacions, en la formació, la recerca i les activitats. És una fórmula de promoure la temàtica i reclamar la igualtat, una de les principals línies de treball del Pla Local de Política de Dones d’Igualtat de Valls.

A l’acte hi va assistir l’alcaldessa de Valls, Dolors Farré, i el regidor d’Igualtat, i primer tinent d’alcalde, Jordi Cartanyà.

Temas: