Activitat als Ullals de Baltasar per mostrarla seva la flora i fauna

El Parc Natural del Delta de l’Ebre dona a conèixer la biodiversitat de la zona durant el cap de setmana amb activitats per a tots els públics

Diferents espais catalans han celebrat aquest cap de setmana el Dia Europeu dels Parcs Naturals amb activitats per mostrar la riquesa de l’entorn. La idea era revindicar la importància d’aquestes zones naturals i crear consciència sobre la conservació i el manteniment del seu patrimoni. El Parc Natural del Delta de l’Ebre també ha preparat un seguit de propostes, com una xarrada sobre deixalles marines o la 28a jornada de portes obertes a l’Ecomuseu i la Casa de Fusta que va tenir lloc ahir diumenge.

Dissabte es va celebrar una activitat familiar als Ullals de Baltasar per donar a conèixer l’ecosistema de la zona. Durant aquesta, una trentena de persones van realitzar un recorregut amb diferents parades centrades en cinc grans àmbits: arbres, nenúfars, vegetació, amfibis i peixos.

La jornada, impulsada entre els dos centres de recuperació del parc, l’Estació Biològica i el Centre Ictiològic, també s’ha centrat en difondre quines són les espècies en perill d’extinció que s’estan treballant per recuperar, com és el cas del samaruc, i quines espècies són invasores. Així, d’una banda, els participants, dividits en grups petits, van omplir un llistat de tota la flora i la fauna trobada durant una hora ajudats per una aplicació mòbil, guies sobre natura i l’acompanyament dels tècnics del parc. D’altra banda, en els diferents punts establerts dels ullals, es van instaurar punts de pesca -una activitat restringida al personal autoritzat- i d’observació d’animals com les tortugues o les aus.

«A partir d’aquí hem cercat conjuntament la resposta a una pregunta plantejada al principi, una relacionada amb el que es pot fer perquè no hi hagi cap espècie en perill», detalla la tècnica de l’àrea de protecció i recerca del Parc, Nati Franch, afegint que es va aprofitar per donar a conèixer el que s’està fent actualment des dels dos centres de recuperació «per evitar aquesta problemàtica». Axí mateix, es va fer l’alliberament d’un animal rehabilitat al centre de recuperació de l’estació biològica i de samarucs, uns peixos que es troben en perill crític d’extinció. Precisament, d’aquesta espècie es fa la cria en captivitat al centre ictiològic.

La tasca, mentre es buscava que la gent pogués observar la flora, intentés escoltar els ocells i ho conegués, sobretot es proposava inculcar els valors de respecte per la natura als més petits. «En un principi, vam plantejar aquesta activitat per als centres educatius, però de seguida vam veure que s’havia de fer a l’aire lliure, a la natura», assenyala Franch.

La tècnica, en aquest sentit, destaca que d’aquesta manera pot ser un aprenentatge més beneficiós. «Si estàs per la natura, l’explores i la coneixes, després l’estimaràs i la podràs protegir, aquest és l’objectiu principal de l’activitat. Sobretot també tenint en compte la implicació familiar perquè els nens puguin gaudir d’anar per la natura i descobrir el que tenim». Durant l’any, el parc organitza més propostes per a tots els públics. De cara a la setmana vinent té prevista una sortida mar endins per observar aus marines en el seu medi.

Els Ullals de Baltasar

L’activitat familiar de dissabte va tenir lloc als Ullals de Baltasar, un dels llocs més emblemàtics del delta de l’Ebre. Aquest espai, format per un conjunt d’aigües subterrànies provinents dels aqüífers de les serralades del Montsià i els Ports, compta amb una fauna i flora autòctones, úniques i singulars que es conserven gràcies a la feina dels tècnics del Parc Natural del Delta de l’Ebre.

Franch apunta que és imprescindible posar en valor tots aquests ecosistemes del Delta, però destaca els Ullals. «Podríem haver fet l’activitat en qualsevol altre espai, però volíem posar en rellevància un espai com aquest», diu recordant el projecte de conservació que s’ha fet, i remarcant que «es tracta d’un hàbitat molt diferent de tots els que hi ha al Delta, fet que causa que hi hagi unes espècies molt característiques. És important que la gent que vivim aquí les coneguem».

Temas: