Dol a Tortosa per la mort de l’artista Albert Fabà

Ha estat un referent per al món cultural de la ciutat

Dol a Tortosa per la mort de l’artista Albert Fabà als 94 anys. Referent del món cultural de la ciutat i membre dels grups Delta 51 i Macla 65, el Museu de Tortosa li va dedicar al 2020 una exposició retrospectiva: 'Albert Fabà o la revolta permanent'.

Nascut a Tortosa l’any 1927, Fabà es va vincular ben aviat amb el món artístic i cultural d’una ciutat que es reconstruïa després de la guerra civil. Principalment autodidacta, va assistir a classes a l’Escola d’Arts i Oficis de Barcelona i a l’Escola d’Art de Tortosa. Va estar present i actiu en les associacions culturals i grups d’artistes que es van originar en plena postguerra a la nostra ciutat. A tall d’exemple cal destacar la seva relació amb el Círculo Artístico, o amb el grup Delta 51.

Anys més tard, es vincula al grup d’intel·lectuals i artistes plàstics Macla 65. Aquest grup es caracteritzarà per la praxi d’un realisme crític i la defensa de l’art com eina de conscienciació política i transformació social. Fabà va mantenir aquesta tendència social durant la dècada dels 70. Posteriorment, la seva obra es desenvoluparà marcada per l’interès en les possibilitats expressives de la matèria, a través de l’experimentació de tècniques i materials, entre la figuració i l’abstracció.

L’Ajuntament de Tortosa ha donat a conèixer el traspàs i ha mostrat el condol a família i amics. L’alcaldessa de la ciutat, Meritxell Roigé, s’ha mostrat «trista, en conèixer la mort d'un gran referent de l'art». Per la seua banda, el regidor de Cultura, Enric Roig, en destaca la seua «lluita per les injustícies a través del realisme crític de la seva obra».

El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan ha posat de relleu la figura de Fabà com a «històric militant del PSUC i artista que a través del seu art va denunciar les injustícies del règim franquista en un moment que no era fàcil fer-ho».

Temas: