El record sonor dels navegants en llagut

Des de fa una dècada, a Móra d’Ebre han recuperat el toc de corn llaguter i l’han incorporat com un dels elements més destacats de la seva Festa Major

A Móra d’Ebre, al costat del riu, torna a ressonar l’antic so dels llaguters. Des de fa una dècada, un grup de veïns, encapçalats per l’impulsor d’iniciatives culturals Albert Pujol i el músic tradicional Ferran Roca, recuperen el toc de corn llaguter i el donen a conèixer amb mostres i tallers, fins al punt que s’ha convertit en un dels elements més destacats de les Festes Majors de la localitat.

El toc de corn desperta cada cop més interès. Les melodies fetes amb un gran mol·lusc recorden l’època en què les embarcacions no estaven motoritzades, ni tampoc incorporaven clàxon i era necessària alguna forma de comunicació. La solució va ser aquest instrument fet a partir d’un caragol tallat sense punta, que fa un so molt potent que es pot sentir a gran distància i que, segons troballes arqueològiques, podria datar fins i tot de l’època ibèrica.

L’instrument es feia servir en diferents punts geogràfics de la navegació fluvial per avisar de condicions meteorològiques adverses, arribades i sortides o coincidència d’embarcacions en un mateix punt. Ara, s’ha retornat l’essència d’aquesta tradició navegant, i es difon gràcies a tallers i mostres que han fet ressorgir l’interès per aquest so. Segons Ferran Roca, tant per part de joves com d’adults. «En total, ara als tallers som unes 34 persones. Hem aconseguit que s’interessin els més joves, de fet, venen nens des de 4 anys fins a gent de 70», explica Roca.

Aquestes interpretacions es poden veure sobretot durant Les Festa Majors de la localitat de la Ribera d’Ebre, que ja no es poden entendre sense la seva participació, tot i que la recuperació va sorgir de manera anecdòtica. Els dos impulsors, vestits amb la indumentària tradicional, tocaven aquest instrument de forma casual, i ara, amb un grup més gran se’ls pot trobar en actes com la Festa del Riu, una de les més antigues de Catalunya, tocant al concurs de llaguters.

«Fins i tot hem creat partitures pròpies inspirades en els tocs tradicionals. Aquesta petita demostració acompanyarà el concurs, donarà el tret de sortida i el d’arribada», assenyala Roca, afegint que es tracta d’un concurs molt autòcton, «un fet molt característic de Móra d’Ebre».

Una història antiga

El folklorista Joan Amades, en les recopilacions de tradicions i costums d’arreu dels territoris de parla catalana, ja va parlar sobre el toc de corn llaguter. Concretament, en el Costumari Català, es menciona i hi apareixen recollides partitures.

Amades va guardar un record escrit del que avui en dia s’està recuperant i que és, sobretot, un homenatge a les arrels. «Representa a persones que feien una feina molt dura. És un homenatge a les famílies amb avantpassats llaguters», diu Roca, concloent que «Qui recupera els orígens, recupera la identitat».