Els regants del Delta tanquen el canal de l’esquerra per reduir costos de llum

Al marge dret també s’avança el buidament del canal, en aquest cas per obres pendents a l’assut de Xerta

Els regants del Delta avancen enguany el tancament dels canals. La Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre ha començat a buidar, des de l’1 de novembre, el canal de l’esquerra aigües avall de l’Aldea. El tancament serà total a la zona deltaica fins a finals d’abril, mentre que es preveu continuar subministrant aigua en zones d’horta aigües amunt de l’Aldea.

L’objectiu és reduir la important despesa energètica de la comunitat de regants, que enguany s’ha disparat per l’increment dels costos de la llum i els combustibles. El pressupost era inicialment de 900.000 euros, i la factura ha acabat sent l’1,3 milions. Una xifra «insostenible», segons afirma el president de l’entitat, Javier Casanova, qui detalla que encara s’han vist més perjudicats pel decret de topall del gas.

La principal despesa energètica de l’entitat es deu al funcionament del canal i de les estacions de bombeig, entre altres infraestructures.

La mesura de tancar el canal durant sis mesos va ser acordada pels comuners el passat mes d’agost, en una assemblea extraordinària de l’entitat.

Pel que fa al canal de la dreta de l’Ebre, també es preveu tancar a la zona Delta a partir del 13 de novembre, i del 23 de novembre entre Xerta i Amposta, en aquest cas per l’inici d’obres a l’assut. Segons explica al Diari el president de la Comunitat de Regants del canal de la dreta de l’Ebre, Manel Ferré Aixendri, es tracta d’unes obres de millora de la infraestructura amb un cost de 3 milions d’euros, amb l’aportació de l’Agència Catalana de l’Aigua i que es duen a terme per fases (ara ha d’arrencar la segona). Tot i que enguany no s’han acordat, l’entitat podria plantejar mesures similars a les dels regants del marge esquerra de cara a l’any que ve, si es mantenen els sobrecostos energètics, segons admet Ferré.

A banda de la producció agrícola, l’aigua circulant al Delta té també funcions ecològiques i afavoreix activitats com la caça o l’aqüicultura a les badies dels Alfacs i el Fangar. El director dels serveis territorials del Departament d’Acció Climàtica a l’Ebre, Jesús Gómez, assegura que es treballa amb els regants per donar solucions estructurals a la problemàtica de l’increment de costos energètics, «ja sigui amb una millor connectivitat o afavorint la implantació d’instal·lacions fotovoltaiques, entre altres mesures».

La lluita contra el caragol poma continua, amb fons de la Generalitat

Enguany s’ha tancat el grup Ad Hoc que treballava en la lluita contra la plaga del caragol poma, amb fons de la Unió Europea. Però l’activitat continuarà com fins ara, amb fons propis de la Generalitat. Segons explica Gómez, la dotació és de 750.000 euros, centrats en els treballs de control de l’espècie invasora. Es duen a terme mesures com la inundació de camps amb aigua salada al final de la campanya, o els tractaments amb saponines, el producte que s’ha demostrat més eficaç.

Temas: