L’alta temperatura de l’aigua a les badies del Delta mata el musclo que quedava per collir

Els productors calculen que s’han perdut entre 100.000 i 150.000 quilos a la badia del Fangar i s’està pendent de l’abast de l’afectació en la cria autòctona per a la propera collita

Les successives onades de calor d’aquest estiu han fet que la Mar Mediterrània assoleixi temperatures rècord. Un fet que s’accentua a les badies del delta de l’Ebre, on la temperatura sempre és més elevada que a mar obert per ser una àrea resguardada i de poca fondària. Així, les badies dels Alfacs i el Fangar estan registrant temperatures continuades del voltant dels 30 graus, un fet que ha afectat la producció de musclos que encara quedava per collir a les batees dels aqüicultors. «Aquesta temperatura de l’aigua s’havia donat en altres anys i fins i tot superat puntualment, però venia una tempesta o vent de dalt i baixava. Allò excepcional d’enguany és que s’està donant de forma continuada des de fa moltes setmanes», explica al Diari el gerent de la Federació de Productors de Mol·luscos del delta de l’Ebre (Fepromodel), Gerardo Bonet.

L’any passat per aquestes dates la temperatura de l’aigua a les badies era quatre graus inferior.

La mortalitat es va començar a detectar a finals del mes de juliol i ara supera ja el 80 per cent del que hi ha encara a les batees. La sort ha estat que la major part de la collita de musclos d’aquest any, d’uns 3,5 milions de quilos entre les dues badies, ja s’havia extret per comercialitzar-se. En aquest sentit, Fepromodel calcula que s’han perdut entre 100.000 i 150.000 quilos de musclo comercial, bàsicament a la badia del Fangar, ja que als Alfacs la collita sempre va més avançada.

Els aqüicultors del Delta estan avesats a episodis d’altes temperatures i de mortalitat, com per exemple durant la calorada de l’any 2003, però veuen que es tracta d’una tendència que cada cop es dona més sovint i per això cal adaptar-se a les noves circumstàncies. «Abans es treballava fins al 15 d’agost i ara veiem que és necessari avançar les collites», expliquen des de Fepromodel.

Els productors també estan pendents de quina afectació tindran les altes temperatures de l’aigua en la cria de musclo que hi ha a les badies per a la campanya de l’any que ve i que per tant, encara ha de suportar tot el present mes d’agost, que ha començat amb una nova calorada.

A més de les temperatures de l’aigua, la producció aqüícola del delta de l’Ebre està condicionada també per altres factors, com l’aportació d’aigua dolça procedent del riu Ebre i els desguassos de les canalitzacions de regadiu, i de les condicions ambientals de la zona.

L’ostra, més resistent

Però mentre el musclo és més sensible a la calor, l’ostra és més resistent i de moment no ha patit cap tipus de mortalitat. Actualment tampoc es troba en temporada, ja que tradicionalment la millor època per consumir-la són els mesos amb una «r» al nom, és a dir, des de setembre a abril, quan fa menys calor.

Així, el sector aqüícola del Delta cada cop vol apostar més per la producció i comercialització d’ostra, de la que actualment es produeixen cada any uns 400.000 quilos entre els Alfacs i el Fangar.

Temas: