L’alumnat del Centre de Formació d’Adults de Tortosa s’oposa al trasllat al Betània

L’Institut de l’Ebre necessita l’espai que ocupa fins ara, però als alumnes els preocupa l’accessibilitat al nou centre

L’alumnat del Centre de Formació d’Adults de Tortosa s’oposa al canvi d’ubicació a l’edifici Betània. Els alumnes estan recollint signatures per evitar el trasllat al Betània i ja en porten més de 1.400. El CFA està ubicat des de l’any 2011 en unes aules a la part posterior de l’Institut de l’Ebre, però el creixement d’aquest centre, referent de la Formació Professional al territori, obliga a traslladar el CFA a un altre espai propietat del Departament d’Educació.

L’alumnat s’oposa a aquest canvi principalment per la ubicació del centre Betània, dalt d’un turó i apartat del nucli urbà, prop del Seminari de Tortosa. L’alumnat del CFA no prové solament de Tortosa sinó que acudeixen també d’altres municipis com Roquetes, Deltebre o Jesús. «Al Betània anar en bus és impossible i per anar a peu està molt malament. A més que moltes classes acaben a les 21.30 hores de la nit i allò no està ben condicionat per anar caminant de nit. Només es pot anar en cotxe, però la majoria d’alumnes no en tenen. Hauria de ser un centre urbà, que es puga anar caminant o que tinga línia d’autobús. Hem fet enquestes, i està sortint que si anem a Betània molta gent es desapuntarà. Saben que perdran alumnes i no tenen voluntat de parlar», exposa Gonzalo Quesada, tortosí de 67 anys, estudiant d’anglès al centre i delegat.

«A l’escola hi ha gent des dels 18 anys fins els 85. S’ha de pensar en tothom. Molta gent que ve de l’estranger no té vehicle propi, i la gent gran no pot pujar i baixar les de més de 170 escales del Seminari que hi ha. Nosaltres estem d’acord en canviar de lloc si és el que convé, però no podem trobar una solució millor que el Betània? Hem de pensar en les persones», explica per la seua banda Hafsa Eddabani. Eddabani té 22 anys i viu a Roquetes, i al centre estudia català i el Graduat en educació secundaria per adults. «Els canvis són sempre per a millorar, no per anar a pitjor, com serà si ens envien allà dalt».

Els alumnes van proposar diversos espais com l’Escola la Mercè, on ja va estar el CFA, o la Fundació Cinca Piqué, sense èxit. «No ens correspon a nosaltres dir on ha d’anar l’escola... Però ha d’haver alguna alternativa i quan els interessa a les administracions, Ajuntament i Departament es poden posar d’acord», considera també el delegat Ramon Martínez, de 64 anys, estudiant de català. «Tenim la sensació que ens envien a un racó. Dels 400 alumnes que som, uns 88 ho fan perquè volen però la resta per necessitat, per aprendre català, per accedir a estudis o feina... Si ens envien allí dalt això ho farà més difícil per a moltes persones i caurà la matrícula, molta gent es desapuntarà. Si ens queixem, ens queixem sobretot per les persones que necessiten fer aquests estudis».

Meriem Rahmani té 26 anys i és membre del Consell Escolar. Viu a Deltebre, de forma que ha d’agafar cada dia el bus i es queda tot el dia a Tortosa per estudiar el graduat i anglès. «Fins a l’Institut de l’Ebre puc caminar i no hi ha problema, però si ens canvien allí realment serà un esforç gran i una complicació per a molts». Rahmani explica molt bé la importància d’aquest centre per a moltes persones: «l’escola d’adults de Tortosa és molt important per a molta gent. És com una primera oportunitat per a moltes persones. Jo vaig aprendre moltes coses gràcies a aquesta escola. L’escola ha sigut clau per a nosaltres. No sé per què no es dóna més importància al centre. Si no tinc llengües no puc accedir a cap cicle ni a res... La salut i l’educació és el més important a la vida». Rahmani vol seguir estudiant: «m’agradaria molt estudiar química. El meu lema de vida és que si vols, pots».

Un any més

La directora d’Educació a les Terres de l’Ebre, Montse Perelló, confirma que el trasllat es farà al Betània, però no aquest mes de setembre, de forma que el centre continuarà on està com a mínim un curs més. Ara començaran les obres a l’edifici Betània per adequar els espais i que l’alumnat del CFA estiga, quan es trasllade, en bones condicions, ja que actualment són la seu dels Serveis territorials d’Educació, que hi continuaran.

«A l’Institut de l’Ebre hi ha un problema d’espai i ens interessa que creixi el territori amb cicles formatius. Ara el gruix de l’ESO està arribant a la post obligatòria i hem de tenir previsió del que podrem absorbir al territori. Molts cops ha passat que l’alumnat no s’ha pogut quedar al territori. Hi ha una allau molt gran de demanda de formació professional arreu del país. No només dels alumnes que acaben l’ESO sinó d’altres usuaris que retornen al sistema, i ho fan amb l’FP, ja que té una inserció laboral molt alta», explica.

Davant de la necessitat urgent d’aquest espai, el Departament ha optat pel Betània, per ser de la seua propietat. «Han d’entendre que s’han d’optimitzar els espais que són propis. No ens deixen fer obres a casa d’un altre», exposa Perelló. Respecte l’accessibilitat, recorda que la línia de bus de l’Hospital Verge de la Cinta també s’atura a la rotonda de la Simpàtica i que amb la disponibilitat dels espais del Betània els horaris podran millorar-se i concentrar-se les classes més al matí.

Temas: