L’Escola per l’Art esdevé un espai de formació i serveis arreu del territori

El nou projecte, impulsat per la Diputació de Tarragona, ha iniciat diversos cursos en les quatre subseus ebrenques

Horta de Sant Joan ha donat el tret de sortida com a subseu de la renovada Escola per l’Art i la Cultura de Tortosa oferint dos cursos durant el mes d’abril. A l’estrena al poble terraltenc li han seguit formacions a Deltebre, la Ràpita i Miravet. El municipi del Montsià ofereix una altra activitat el pròxim cap de setmana.

La Ràpita presenta un itinerari cultural sobre l’aprofitament de la serra: patrimoni i oficis, a càrrec de Josep Francesc Pitarch el dissabte 21 de maig, de 9.30 a 13.30 hores. El lloc de trobada és l’estacionament de l’àrea recreativa de Mudana per començar un recorregut a peu amb dificultat baixa. Tant la Ràpita com Miravet oferiran més activitats al mes de juny reconegudes pel Departament d’Educació de la Generalitat a través de l’ICE-URV.

Per tramitar la matrícula es pot trucar al 977444163 o entrar a la pàgina web www.dipta.cat/eac. Els preus són assequibles amb descomptes per a persones aturades i amb altres necessitats. La seu estable de l’Escola està al nucli antic de Tortosa, a la plaça de Sant Joan, 5. En aquesta primera fase s’ha buscat tindre una subseu en cadascuna de les comarques. L’Escola intenta arribar als municipis més petits per a oferir-los els seus serveis.

Maig a l’Escola

El cicle d’activitats ‘Maig a l’Escola’ arrenca demà dimarts 17 amb la xerrada ‘Art a banda i banda del Mediterrani’, de l’artista i investigadora senienca Elena Blesa Cábez. Aquest dimecres, Antoni Alcàsser, professor de gravat i dibuix a l’Escola d’Art i Disseny de la Diputació a Tarragona oferirà la xerrada ‘Moltes Rússies a Rússia’. Per al dijous, s’ha programat una xerrada/experiment artístic: Carajillo Forcadell, amb l’artista multidisciplinari canareu Ivan Forcadell.

La projecció del curtmetratge d’animació Roberto i xerrada amb els membres de l’equip del projecte, Carmen Cordoba i Cristian Cid, serà el dia 25.

La instal·lació ‘Trencant el silenci: la força del col·lectiu’ i el debat ‘És possible una bellesa d’implicació social?’ tenen lloc el 26 de maig.

Un acte dedicat a la nova Escola per l’Art i la Cultura de la Diputació posarà el punt final al ‘Maig a l’Escola’ el dia 31. La jornada servirà per explicar als municipis com poden convertir-se en subseus sol·licitant-ho abans a través de l’ajuntament, també com els professionals de l’art, la cultura i el patrimoni poden sumar per a oferir-hi formacions.

Segons la directora de l’Escola, Pili Lanau, les activitats han contribuït a ‘visibilitzar’ molts artistes i a «dinamitzar el panorama cultural perquè els hi han sortit nous encàrrecs i oportunitats».

L’essència de l’Escola d’Art

L'Escola per l'Art i la Cultura de la Diputació de Tarragona va néixer el juny del 2021 com un espai de formació i alhora un punt de trobada del món de l’ensenyament i la cultura.

El projecte recull l'essència de l’Escola d'Art de Tortosa (la qual compleix 70 anys) i del Taller de Valls, vol augmentar la formació, intensificar l'activitat i la producció cultural i artística a l’Ebre, el Camp i el Baix Penedès.

L’objectiu és obrir la porta a nous coneixements i promoure la dinamització del sector artístic i cultural, apropant-lo al territori per a contribuir a la millora de la vida de la ciutadania.

Temas: