La calor persistent avança la verema a la Terra Alta

Tota la comarca s’endinsa en una nova campanya amb bones expectatives. Les pluges ben repartides al llarg de l’any fan esperar una bona collita i l’estat sanitari de la vinya és excel·lent

Els cellers de la DO Terra Alta han arrencat aquesta setmana la verema i els que encara no ho han fet ho faran la setmana ve. La verema 2022 s’avança així uns dies al que és habitual, a causa de la persistent calor que ha fet al llarg de tot aquest estiu. En conjunt les expectatives són bones: s’espera una bona collita i de molt bona qualitat.

Un dels cellers que va iniciar ahir la verema és Herència Altés, ubicat a Gandesa. «És una data molt avançada. Només recordo una verema tan aviat, la del 2017. Hem tingut una onada de calor de tres mesos i això ha avançat la collita», explica la copropietària d’Herència Altés, Núria Altés.

La sequera d’arreu del país no afecta els viticultors de la Terra Alta. A la zona ha plogut al llarg de l’any. «Fins i tot fa un mes van caure 70 litres i va ser una aigua molt benvinguda. Sí que és cert que va haver una zona amb pedregada i tenim afectacions en dos petites parcel·les. Però de moment tenim una bona collita i l’estat sanitari és perfecte. Les vinyes tenen una fulla molt verda i viva», valora Altés.

Tot i que encara és aviat i s’ha de ser prudent per veure com evoluciona la campanya, les expectatives són altes i l’estat sanitari de la vinya és molt bo, a diferència d’altres anys que alguns cellers van patir pel míldiu.

Les quantitats varien en funció de cada zona. «En el nostre cas, tenim més quantitat de raïm que l’any passat. En la campanya anterior la maduració va ser molt costosa. Al negre es va aturar la maduració. Encara és aviat per dir-ho, però de moment fa bon aspecte. La maduració sempre és més heterogènia en els negres, per això intentem veremar dos cops i deixar el cep a la meitat perquè madure millor i tornar a passar després», precisa Altés. «Confiem que el temps acompanye, ja que està molt inestable i si aquestes tronades venen amb sorpreses patirem».

Un altre celler que comença avui la verema és la Cooperativa Agrícola Sant Josep de Bot, amb 430 hectàrees de vinya. El seu soci i director general Jaume Martí explica que l’inici d’una collita normal se situa cap al 25 d’agost. «No és la verema més primerenca que recordo, ja que el 2017 la vam començar el 10 d’agost. Però sí és una verema força primerenca la d’enguany», considera.

Martí expressa que el fet de no haver patit sequera, com sí es va tenir al 2017, ha fet canviar la situació. «Enguany hem tingut pluges ben repartides: a la tardor, a l’hivern, a la primavera i fins i tot al juliol. Les pluges del juliol han marcat la diferència», exposa. Com explica Martí, la calor persistent ha fet avançat les constants vitícoles de la vinya i això ha fet avançar la verema. «Amb aquesta calor persistent les constants s’han assolit abans, en menys temps».

També aquesta calor pot causar alguns danys en algunes varietats de vinya més sensibles, com la carinyena, el syrah o el moscatell. «Afortunadament la garnatxa blanca, negra i peluda toleren bé els episodis de calor», apunta el director general.

Precisament aquestes calorades han condicionat enguany el treball i el maneig de la vegetació. «Des de la cooperativa hem dit als socis que intenten deixar el raïm més protegit, que no estiga tan destapat i exposat al sol», exemplifica Martí. La cooperativa, que espera una producció lleugerament inferior a la del 2021, arrenca ara amb la varietat savingnon blanc, i la setmana que ve serà el torn de la garnatxa blanca, varietat insígnia de la comarca. La verema a la Terra Alta s’allargarà durant un mes i mig aproximadament.

Campanya del 2021: Danys per la pedra

Durant la campanya de verema de l’any passat les inclemències meteorològiques van causar danys. Els fets van ocórrer durant la segona meitat de setembre del 2021, quan la comarca va patir uns episodis importants de pluja intensa i calamarsa. Especialment afectats es van veure els municipis de Batea, Caseres i Vilalba dels Arcs. El temporal va malmetre aproximadament 2.000 hectàrees de cultiu, de les quals unes 800 eren de vinya. Els cellers de la DO Terra Alta van veure afectada la seva collita i molts pagesos van haver de treballar a contrarellotge per salvar el raïm que encara estava pendent de veremar. Es calcula que, als municipis més afectats, fins a un 60% del raïm estava encara pendent de collir. El raïm que es va veure afectat per les pedregades i que es va poder salvar presentava molt mal estat sanitari, amb importants índexs d’àcid glucònic, que mostra el grau de podridura del raïm. La gran majoria d’aquest raïm no es va poder vinificar i es va haver de vendre per altres usos, amb la consegüent reducció del seu preu. En total, es calcula que els danys causats per les pedregades estan al voltant dels 2 milions d’euros.

Temas: