La Diputació de Tarragona s’instal·la temporalment al Palau Montagut de Tortosa

L’ens supramunicipal i l’Ajuntament de la ciutat negocien un emplaçament definitiu i emblemàtic per a la seu institucional

La Diputació de Tarragona instal·larà de forma provisional la seva seu a Tortosa al Palau Montagut, edifici històric de la Comunitat de Regants-Sindicat Agrícola de l’Ebre al nucli antic de la ciutat. L’ens supramunicipal va haver deixar l’edifici de lloguer on s’havia instal·lat, al Palau Climent del carrer Montcada, per deficiències a l’edifici després d’uns aiguats, segons explicà la presidenta, Noemí Llauradó. En els darrers mesos, la vintena de treballadors de la Diputació a les Terres de l’Ebre s’ha instal·lat a les oficines de gestió d’ingressos (BASE).

Tot plegat, en espera de poder concretar amb l’Ajuntament de Tortosa una seu institucional definitiva a la ciutat. Inicialment es va preveure una partida per adquirir el Palau Capmany del carrer de la Rosa, però el concurs públic va quedar desert i amb el nou equip de govern municipal a la capital del Baix Ebre, s’estan analitzant altres possibilitats. Tot plegat, es definirà en un conveni patrimonial entre l’Ajuntament i la Diputació, segons detallà Llauradó en una trobada amb periodistes ebrencs.

La presidenta va fer un repàs de les actuacions de la Diputació a les Terres de l’Ebre. Pel que fa les carreteres, la que desperta més expectació és la millora prevista a la via que uneix la Ràpita i Poble Nou del Delta, coneguda popularment com la carretera de la vergonya per les condicions de la mateixa i la sinistralitat que pateix.

Segons Llauradó, les obres finalment podrien començar a mitjans de l’any vinent.

Al seu parer, des de l’ens s’han fet amb celeritat tots els tràmits necessaris per millorar aquesta via i s’ha actuat de forma decidida des que va assumir la competència, ja que inicialment es tractava d’un camí de titularitat municipal d’Amposta i la Ràpita. Ara s’està a l’espera que la Generalitat emeti l’informe d’avaluació ambiental, per incorporar les propostes al projecte i poder fer l’aprovació inicial. Llavors hi haurà un període d’exposició pública i presentació d’al·legacions preceptiu, abans de poder fer l’aprovació definitiva. L’obra, per a la que es contempla una inversió d’uns 11 milions d’euros, s’inclourà en els pressupostos de la Diputació per al 2025. «Som sensibles a aquesta necessitat i conscients de l’accidentalitat, tothom està remant en aquest sentit», afirmà. En aquest sentit, insistí en l’actitud «proactiva» de la institució d’ençà que es va comprometre a incloure aquesta carretera a la xarxa provincial, ja que els municipis no podien assumir el cost per millorar-la.

Pel que fa a les actuacions en marxa a les Terres de l’Ebre, estaquen la millora de la carretera entre Roquetes i els Reguers, que dona servei també per accedir a Alfara de Carles i el cim de Caro; o la nova rotonda d’accés a l’Ametlla de Mar, per la que circulen diàriament uns 8.000 vehicles.

Un altre dels projectes importants en marxa és el de l’ampliació de la Via Verda de la Val de Zafán, amb una inversió de 6,3 milions d’euros (dels quals 5 amb ajuts europeus) per tal crear una via ciclable des de Roquetes i Tortosa fins a Amposta i la Ràpita. Un projecte de territori que aportarà un nou actiu turístic a les Terres de l’Ebre.